Wetenschappelijk instituut presenteert scenario’s voor de toekomst van de landbouw

08-11-2004 12:10 08-11-2004 12:10

De landbouw van de toekomst kent drie pijlers. Een goede beloning voor het leveren van groene diensten, prijsondersteuning voor basisproducten en toeslagen voor gezinsbedrijven. Deze aanpak blijkt niet alleen voordelig voor de boeren, maar ook voor landschap, milieu én Derde Wereldlanden. Haal je één van deze pijlers weg, dan zakt het huis van de gezonde landbouw in. Of de consument of de boer zelf zal daarvan de dupe zijn. Tot deze conclusie komt het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie in haar publicatie Boeren voor morgen, Landbouwbeleid en christelijke politiek.

De auteurs van deze studie pleiten ondermeer voor een grotere vrijheid voor het ondernemerschap, het afschaffen van de exportsubsidies, een betere benutting van de bodem en het slechten van de kloof tussen landbouw en samenleving. Dieren moeten onder natuurlijke omstandigheden gehouden worden, koeien moeten in de wei. Om het woud aan regelgeving en subsidies op het gebied van natuur en landschap tegen te gaan, pleit het wetenschappelijk instituut voor één landschapsfonds wat onder beheer staat van de provincie. Op grond van een christelijke visie op overheid en landbouw en van een analyse van de huidige ontwikkelingen in de sector formuleert het instituut drie pijlers en enkele minimumcriteria voor productie. De auteurs werken deze uitgangspunten verder uit in hoofdstukken over verantwoord voedsel, milieu, landschap en de relatie met Derde Wereldlanden. 
 
Op maandag 8 november presenteert het wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, de publicatie. Minister Veerman zal dan een reactie geven. Arie Slob is content met het nieuwste boek van de ChristenUnie. “Ik ben blij met de presentatie van deze actuele landbouwstudie, die met nadruk aandacht vraagt voor de moeilijke situatie waarin veel landbouwers zitten”, aldus de landbouwwoordvoerder van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
 
Naast minister Veerman zal ook Joop de Koeijer, voorzitter van het Nederlandse Akkerbouw Vakverbond een reactie geven.
 
Auteurs Boeren voor morgen:
 
  • Ir. Cees van Bruchem (Landbouweconoom, LEI)
  • Pieter Grinwis (landbouwmedewerker Tweede Kamerfractie ChristenUnie)
  • Dr. ir. Roel Jongeneel (landbouweconoom, WUR)
  • Dr. ir. Leon Meijer (landbouwmedewerker Paul van Buitenen, ex landbouwmedewerker Eurofractie ChristenUnie/SGP)
  • Ir. Cors Visser (medewerker wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie)

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari