ChristenUnie gaat artikel 23 uitdelen

dinsdag 07 januari 2003 12:00

GroenLinks is de volgende partij die het zicht op de vrijheid van onderwijs kwijt is

De ChristenUnie gaat geplastificeerde kaartjes met de tekst van artikel 23 over de onderwijsvrijheid verspreiden onder politici van GroenLinks, D66, PvdA, SP en VVD. Dat maakte Arie Slob vanavond bekend tijdens een spreekbeurt in Onstwedde. Aanleiding zijn de nieuwe onderwijsplannen van GroenLinks. Lijsttrekker Femke Halsema wil ouders dwingen om hun kinderen in de eigen buurt naar school te laten gaan. “Dit is een rechtstreekse aantasting van de vrijheid van onderwijs. In ons land hebben ouders de vrijheid om een school te kiezen die aansluit bij de opvoeding thuis. GroenLinks wil daar een stokje voor steken”, aldus Arie Slob.

Alleen bij wijze van uitzondering wil GroenLinks een andere schoolkeuze toelaten. Onduidelijk is welke uitzonderingen dat zijn en wie dat gaat bepalen. Het betekent naar de mening van de ChristenUnie een ongehoorde overheidsdwang op een terrein waar de overheid de keuzevrijheid van ouders dient te respecteren.

GroenLinks is de zoveelste politieke partij in korte tijd die duidelijk maakt geen zicht te hebben op de onderwijsvrijheid zoals die in artikel 23 van de Grondwet staat verwoord. Eerder lieten ook Zalm (VVD), Bos (PvdA) en Marijnissen (SP) al blijken slordig om te gaan met dit grondrecht. Bekend is dat onderwijswoordvoerder Clemens Cornielje (VVD) altijd een geplastificeerd kaartje met de tekst van artikel 23 in zijn binnenzak bij zich draagt. De ChristenUnie adviseert hem dit kaartje over te dragen aan zijn dolende politieke leider. Mede naar aanleiding van het zoveelste plan om de onderwijsvrijheid aan te tasten heeft de ChristenUnie zich voorgenomen nu ook zelf geplastificeerde kaartjes van artikel 23 te gaan verspreiden, met daarbij nadrukkelijk de wens dat deze politieke partijen dit grondwetsartikel als uitgangspunt van hun onderwijsbeleid zullen nemen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari