Tweede plaats ChristenUnie in Natuur en Milieu-toptien.

17-01-2003 12:45 17-01-2003 12:45

Meer dan 4 miljoen Nederlanders zijn lid van één van de talloze natuur- of milieuclubs, maar hoe belangrijk vinden de politieke partijen de natuur en het milieu? Vijf deskundigen hebben de verkiezingsprogramma's van 10 politieke partijen geanalyseerd op hun "groene" gehalte. Om daar iets meer inzicht in te krijgen is er een verdeling gemaakt in vijf thema's; Natuur, Energie, Dierenwelzijn, Landbouw en Verkeer en Vervoer. Op de tweede plaats in deze Natuur en Milieu-toptien is de ChristenUnie geëindigd.

Meer dan 4 miljoen Nederlanders zijn lid van één van de talloze natuur- of milieuclubs, maar hoe belangrijk vinden de politieke partijen de natuur en het milieu? Op verzoek van Vroege Vogels hebben 5 deskundigen de verkiezingsprogramma's van 10 politieke partijen geanalyseerd op hun "groene" gehalte.
Om daar iets meer inzicht in te krijgen is er een verdeling gemaakt in vijf thema's. Elk thema is beoordeeld door een "onafhankelijke" deskundige:

Natuur: Frans Evers, ex-hoofddirecteur Vereniging Natuurmonumenten.
Energie: Jan Paul van Soest, directeur adviesbureau CE-Transform, lid Algemene Energie Raad.
Dierenwelzijn: Frans Stafleu, dierenethicus Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidsrecht van de Universiteit van Utrecht.
Landbouw: Jan-Douwe van der Ploeg, hoogleraar plattelands sociologie Universiteit van Wageningen.
Verkeer en Vervoer: Erik Verhoef, hoogleraar ruimtelijke economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Elke deskundige heeft voor z'n kennisterrein een top-10 gemaakt van politieke partijen. De partij die met z'n verkiezingsprogramma het best scoort, is op 1 geëindigd, de slechtste op 10. Soms zijn er ex aequo's uitgedeeld.

Alles bij elkaar opgeteld levert dit het volgende totaalbeeld op: de natuur- en milieu-toptien van politieke partijen, volgens de vijf deskundigen:

1 GroenLinks
2 ChristenUnie
3 SGP
4 SP
5 PvdA
6 D66
7 CDA
8 VVD
9 Leefbaar Ned.
10 LPF

Voor meer informatie: http://www.omroep.nl/vara/vroegevogels/

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari