Met gratis heroïne was ik er niet meer

24-09-2003 09:38 24-09-2003 09:38

DEN HAAG - ,,Als een kind van een Tweede-Kamerlid verslaafd is, zou die politicus het leuk vinden als zijn kind gratis heroïne kreeg?'' Voor Gregory la Cruz is het antwoord op deze door hem zelf opgeworpen vraag zo helder als wat. ,,Waarom willen politici dat dan wel doen met drugsverslaafden?''
La Cruz is een ervaringsdeskundige. 31 jaar lang was hij verslaafd aan allerlei harddrugs. Hij sliep acht jaar lang onder een boom op het Oranjeplein in Den Haag. Gregory beroofde mensen om geld te vergaren voor zijn verslaving.
In diezelfde stad drijft hij nu met zijn vrouw een eetcafé. Gregory deed zijn aangrijpende verhaal gisteren bij de presentatie van het manifest Er is meer hoop zonder dope. Het manifest is geschreven door een aantal christelijke zorginstellingen en wordt gesteund door de ChristenUnie.
 
Het 'platform zorg en politiek' drukte het eerste exemplaar van het manifest in handen van Erica Terpstra. Als voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid verzekerde Terpstra dat haar collega's het manifest onder ogen zullen krijgen. ,,U heeft ons gewezen op de mens achter de cijfers''.
 
Met die opmerking had Terpstra de kern van de kritiek te pakken uit het manifest. De schrijvers keren zich met nadruk tegen hulpverleners die drugsverslaafden gratis heroïne willen verstrekken. Gregory la Cruz zegt hierover dat een verslaafde nooit genoeg heeft. Het vrijelijk verstrekken van heroïne kan daarom nooit een oplossing zijn. ,,Dat doet een mens geen goed'', weet La Cruz.
 
Hij roept politici op mensen niet op te geven. De ex-verslaafde is tot geloof gekomen en weet zeker dat er bij God geen hopeloze gevallen zijn. Van verstandige Kamerleden verwacht La Cruz dat ze verslaafden echt willen helpen. Dat kan alleen als je ze van hun verslaving wilt afhelpen. La Cruz denkt door een strenge begeleiding, het toedienen van vitamines en werken op een boerderij verslaafden drugsvrij kunnen worden.
 
Resistent
Eén van de opstellers van het manifest is Frans Koopmans, pr-medewerker van stichting De Hoop in Dordrecht. Hij wil er best vanuit gaan dat veel hulpverleners te goeder trouw zijn. Toch stuit het hem tegen de borst dat nogal wat deskundigen durven beweren dat sommige verslaafden aan harddrugs ,,therapie-resistent'' zijn, met andere woorden dat ze uiteindelijk niet meer te helpen zijn.
 
Een project om deze verslaafden gratis heroïne te verstrekken is hooguit goed om ze rustig te houden. Een gunstig neveneffect daarvan is waarschijnlijk ook nog dat ze minder criminaliteit plegen. ,,We verzetten ons tegen deze visie, het mensbeeld dat erachter schuilgaat wijzen we af'', zegt Koopmans. Dat mensbeeld is te veel economisch van aard.
 
Stichting De Hoop en de andere instellingen achter het manifest Er is meer hoop zonder dope wijzen op de alternatieven die er zijn en waarvan is bewezen dat ze werken. Het vrijelijk verstrekken van heroïne, waarmee ook het kabinet-Balkenende-II doorgaat - al wordt het experiment niet uitgebreid - maakt het nog lastiger om verslaafden echt te motiveren af te kicken, stelt Koopmans.
 
Ervaring
Achter de tafel in perscentrum Nieuwspoort zit nog een ervaringsdeskundige die het bewijs vormt dat zwaar verslaafden niet hopeloos zijn. Hij heet Klaas van Denderen en is de trotse vader van vier dochters. Van Denderen is vijftien jaar geleden van de drugs afgeraakt. Daarvoor was hij er acht jaar lang aan verslaafd. Zijn sessies bij de psychiater hielpen hem niet. Deze gaf hem methadon waardoor hij verslaafd bleef. ,,Als ik in die tijd gratis heroïne had gekregen, leefde ik waarschijnlijk niet meer.''
 
Nu is Klaas van Denderen voorganger in Amsterdam van 'Capitol Worship Centre', een Pinksterachtige kerk die wereldwijd is georganiseerd. Van Denderen: ,,Volgens de deskundigen destijds was ik een hopeloos geval. Ik had met mijn zwaar geteisterde lichaam geen kans om uit het wereldje te komen. Dat is toch gebeurd, met Gods hulp.'' Van Denderen zou graag willen dat mensen, ook hulpverleneres, gaan kijken met de ogen van God die Zijn schepselen ziet als mensen met mogelijkheden.'' Vrije verstrekking van heroïne is een vorm van afschrijven van mensen, formuleert Van Denderen het kort en krachtig. ,,Dat is kortzichtig, betrek daarom God in je plannen'', luidt zijn pleidooi.
 
Die oproep zullen Kamerleden van christelijke huizen wel willen aannemen, maar hebt u er hoop op dat niet-christelijke politici naar die oproep willen luisteren?
,,Ja, ze komen heus tot de erkentenis van de waarheid. Als dat niet zo was, kon ik wel een andere baan gaan zoeken'', is het laconieke antwoord van de voorganger.
 
De twee ex-verslaafden zijn geen eenlingen. Maar liefst duizend ex-verslaafden aan harddrugs komen morgen naar Den Haag om daar hun protest te laten horen tegen vrije verstrekking van heroïne.

Bron: Nederlands Dagblad
 
door onze redacteur Piet H. de Jong
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari