Rouvoet: "Lieverd, nog een weekje dan is het voorbij!"

17-01-2003 10:45 17-01-2003 10:45

Wie is André Rouvoet? De lijsttrekker van de ChristenUnie staat vooral bekend om z´n degelijke politieke aanpak, maar wekt als mens een saaie indruk. Paul van der Ham liep een dag met Rouvoet mee in zijn campagne en kreeg een ander beeld. Lees zijn verslag en bekijk de foto´s.

Bron: www.eo.nl

Met André Rouvoet op verkiezingscampagne

Wie is André Rouvoet? De lijsttrekker van de ChristenUnie staat vooral bekend om z´n degelijke politieke aanpak, maar wekt als mens een saaie indruk. Paul van der Ham liep een dag met Rouvoet mee in zijn campagne en kreeg een ander beeld. Lees zijn verslag en bekijk de foto´s.

Woensdag 15 januari 2003

Het is vroeg. Voor de ingang van het station van Woerden drukt een mevrouw me de ˜Spits" in handen met op de voorpagina een foto van Winny de Jong in sexy leer. Ik wacht op de 41-jarige lijsttrekker van de Christenunie. Eerlijk is eerlijk, Winny valt op en dat kan ik van André Rouvoet nog niet zeggen. Ik vraag me af of ik hem wel zal herkennen.

˜Weet u welke lijsttrekker er in uw woonplaats woont?", vraag ik aan verschillende mensen die op het station staan te wachten. ˜Geen idee", zeggen ze. ˜Mat Herben woont in Linschoten, dat is hier vlakbij, maar in Woerden?" Als ik hen vertel dat het André Rouvoet is, gaat er bij sommigen een lichtje branden. ˜Oh, is dat niet die man van de ChristenUnie?" ˜Rouvoet? Die heb ik als abonnee in mijn krantenwijk", reageert een bebrilde puber enthousiast.

Een paar minuten voor de sneltrein naar Den Haag vertrekt komt André gehaast aanlopen. Z´n gereformeerde gezicht herken ik direct en ik stel me aan hem voor. ˜We moeten opschieten", zegt André, ˜anders heb je kans dat we zelfs in de 1e klas moeten staan!"

Op de fractie van de ChristenUnie in Den Haag is voorlichter Nico Schipper al aan het werk. André begroet hem, een bijna veertiger met kalend hoofd. ˜We gaan toch maar met de auto naar het jongerendebat, de metro wordt lastig", zegt hij tegen André. Nico staat André de hele verkiezingscampagne terzijde. ˜Nico is m´n maatje", zegt André, ˜we trekken van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat met elkaar op en hebben veel plezier samen"

Nico rijdt André vandaag met zijn blauwe stationwagon naar diverse optredens in Den Haag. Op het programma staan: een jongerendebat, een werkbezoek, mailtjes afhandelen, een spreekbeurt en een interview. Tijdens de autoritten is André bijzonder ontspannen en zijn de grappen niet van de lucht. Vooral ˜maatje" Nico Schipper moet het ontgelden als hij de verkeerde kant op rijdt. ˜Ben jij nou een Schipper?" zegt André spottend. En later met enige partijpolitieke stelligheid: ˜Of je nu linksom of rechtsom gaat Nico, als je maar op de goede weg komt." Nico geniet zichtbaar en pest hem terug ˜Denk je dat je echt zo belangrijk bent?"

Tijdens een gesprek met medewerkers van pastoraal centrum De Haven over de hulp aan prostituees gaat André´s mobiele telefoon af. Het is zijn vrouw, ‘die bel ik zo wel terug", zegt André terwijl hij de telefoon wegdrukt. "Ze weet dat ik soms moeilijk bereikbaar ben en het lang kan duren voor ik terugbel" André heeft vijf kinderen en kiest er soms bewust voor om bij zijn gezin te zijn, vooral de zondagen zijn hem heilig. Tijdens de verkiezingscampagne zijn de momenten dat ze elkaar zien spaarzaam.

Aan het eind van de middag ploft André languit op de kleine zitbank in zijn kamer in het Tweede Kamer-gebouw. Aan slaap komt hij nauwelijks toe in deze drukke verkiezingstijd, meestal is hij pas na twaalven thuis. Nu heeft hij bij hoge uitzondering even tijd om wat te dutten en z´n vrouw terug te bellen. "Lieverd, nog een weekje dan is het voorbij", zegt André zachtjes als hij het gesprek beëindigd. Op de gang staat Nico zich hoorbaar op te winden, hij is net gebeld met de mededeling dat het optreden bij Barend & Van Dorp om onduidelijke redenen niet door gaat. André sluit z´n ogen en ik maak stiekem een mooie foto.

foto: André met 'maatje' Nico op de achtergrond

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari