Opheffing bordeelverbod heeft in Amsterdam niet gewerkt

dinsdag 11 november 2003 23:25

Christelijke organisaties wijzen overheid op schaduwkanten opheffing bordeelverbod

"Het moreel-ethisch vraagstuk is passé. In Nederland vinden we prostitutie een normaal beroep. Het stigma moet weg; we praten over een nieuwe branche." Toos Heemskerk, projectcoördinator van het Scharlaken Koord, volgde vanaf de tribune in de Tweede Kamer de evaluatie van de opheffing van het bordeelverbod. Zij was te gast in het Elfde Uur namens het Platform Organisaties Opvang (ex)Prostituees (POOP) dat bestaat uit tien christelijke organisaties en is opgericht door de ChristenUnie.

Toos Heemskerk bij Het Elfde Uur

Heemskerk hekelt de 'normalisering' van prostitutie in onze samenleving en het feit dat er niet gesproken wordt over de mannen die protituees bezoeken. "Wat vinden we ervan dat een groot deel van die mannen seksverslaafd is? Wat vinden we ervan dat geen enkel kind het leuk vindt dat papa naar de hoeren gaat?" vraagt zij zich af.

Deze vragen kwamen in het debat in de Tweede Kamer niet aan de orde. Tot ongenoegen van Toos Heemskerk, want zij zou juist zo graag die kant van de prostitutie belicht willen zien. Maar het gaat bij de evaluatie van de opheffing van het bordeelverbod vooral om vragen als: Is de criminaliteit rondom prostitutie afgenomen? "Nee," is daarop het antwoord van Heemskerk. "De opheffing van het bordeelverbod heeft in Amsterdam niet gewerkt."

Toos Heemskerk werkt al acht jaar op de Wallen in Amsterdam. Daar praat en bidt ze met prostituees en probeert ze hen een uitweg uit de ellende te wijzen. Ze doet dit werk namens het Scharlaken Koord, een organisatie die prostituees een vorm van hulpverlening aanbiedt die gepaard gaat met evangelisatie. De stichting is onderdeel van het Platform Organisaties Opvang (ex)Prostituees (POOP) dat bestaat uit tien christelijke organisaties en is opgericht door de ChristenUnie. POOP stelde een manifest op om de regering te wijzen op de schaduwkanten van de opheffing van het bordeelverbod. Het manifest ‘Uit het donker opgelicht. Verslag van hulpverleners over schaduwkant opheffing bordeelverbod’ is gebaseerd op straatinterviews met tachtig prostituees en twaalf bordeelhouders.

Uit het manifest blijkt dat 75 procent van de protituees zou willen stoppen. De meeste van hen kunnen dit niet, bijvoorbeeld omdat ze schulden hebben. Het Scharlaken Koord heeft een programma opgezet om de vrouwen te helpen uit de prostitutie te stappen. Het programma is succesvol, maar zou volgens Heemskerk nog beter kunnen werken als de gemeente zich meer zou willen inzetten.

Bron: www.eo.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari