André Rouvoet over gezin, Israël en milieu

14-01-2003 10:34 14-01-2003 10:34

In de aanloop naar de verkiezingen vroeg Visie-redacteur Marcus Wisse André Rouvoet naar zijn ambities. Speciaal voor publicatie op internet vroeg hij hen naar hun visie op het gezin, Israël en het milieu.

Bron: www.eo.nl

In de aanloop naar de verkiezingen vroeg Visie-redacteur Marcus Wisse André Rouvoet naar zijn ambities. Speciaal voor publicatie op internet vroeg hij hen naar hun visie op het gezin, Israël en het milieu.

Gezin: "Het gezin staat centraal in de benadering van de samenleving. We waren blij dat het apart genoemd werd door dit kabinet, maar we hebben moeten vaststellen dat er voor het eerst in achttien jaar een inkomensachteruitgang voor gezinnen aankomt. Als we het gezin zo belangrijk vinden, moeten we ze versterken. Hetzelfde geldt voor de voorgestelde sollicitatieverplichting voor alleenstaande ouders in de bijstand. Ook willen we de 170 miljoen voor de kinderopvang (in feite is dat subsidie voor het tweeverdienerschap) daar weghalen en verdelen over alle ouders. Dat is rechtvaardiger. Ook willen we met kracht opkomen voor de vrijheid van onderwijs."

Israël: "Een constante in onze benadering. Oog voor beide partijen en voor de moeizame positie van de Palestijnse christenen. We doen altijd alsof de Palestijnen allemaal boeven zijn, dat is natuurlijk niet zo. Jeruzalem is voor ons de hoofdstad die niet ter discussie staat. Daar moet ook onze ambassade heen. Geen concessies aan Arafat, zeker omdat hij nog nooit zijn uitspraken dat het hem om heel Israël te doen is, heeft teruggenomen."

Milieu: "Ook wij vinden veiligheid momenteel een topprioriteit. Het valt mij wel op dat het milieu niet meer op de prioriteitenlijstjes voorkomt. Alsof het is opgelost. Heel de wereld praat nog steeds over het milieu, maar in Nederland gaat het alleen nog maar over veiligheid en wachtlijsten. Belangrijk, maar het milieu hoort er nog steeds bij. Wij willen knelpunten in het openbaar vervoer oplossen en rekeningrijden invoeren.
De kerncentrale in Borssele moet dicht, al zou het helpen de Kyotodoelstellingen te halen. Maar waar moet je met het kernafval heen? Dat moet eerst opgelost worden. Boeren moeten we niet lastigvallen met lastige regelgeving. We moeten onze doelen voor de toekomst duidelijk maken en de boeren ze laten realiseren."

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari