ChristenUnie: met Rouvoet naar godsdienstles

vrijdag 10 januari 2003 06:44

In de serie "Op weg naar het Binnenhof" besteedde Metro vandaag aandacht aan de ChristenUnie.

Het bijzonder onderwijs afschaffen, dat nooit, moet André Rouvoet gedacht hebben toen hier onlangs stemmen voor opgingen omdat de scholen leerlingen zouden weigeren. Dus trok de 41-jarige lijsttrekker van de ChristenUnie (CU) in campagnetijd naar een 'school met de Bijbel', in dit geval de protestants-christelijke Koningin Beatrixschool in de Haagse Schilderswijk.

De - in jargon - pc-school is ook al bijzonder omdat ruim 200 van haar 330 leerlingen islamitisch zijn. Om maar even aan te geven dat niemand wordt gediscrimineerd. 'Ieder kind uit elke cultuur is welkom, als de ouders christelijk onderwijs maar op prijs stellen', volgens de brochure. "Dat betekent dat we tijdens de weekopening bidden tot God", legt schooldirecteur Koos van Gaalen uit. En niemand draagt een hoofddoekje. "Ik wind er geen doekjes om", grapt Van Gaalen. "Maar het kost de school soms leerlingen."

De CU-delegatie (netjes in pak, gouden trouwring om de vinger) brengt een bezoekje aan groep 6B. Meester Vogelaar is niet te beroerd om voor de gelegenheid een godsdienstles te improviseren: "We gaan 'hokjes, vakjes'zingen." "Yes!", roept de klas enthousiaset. "Hokjes, vakjes, we stoppen iedereen in hokjes, vakjes", zingen de kinderen onder begeleiding van Vogelaars akoestische gitaarspel. "Mijn vader is een Marokkaan, ha ha een islamiet." Dit vindt Rouvoet leuk. "Fantastisch", lacht-ie.

Na het liedje vertelt meester Vogelaar over Here Jezus. Bijbels gaan open. De lijsttrekker van de ChristenUnie is zwaar onder de indruk van al die Islamitische kinderen die vrijmoedig Kolossenzen 1:15-17 en Johannes 14:1-14 lezen.

"Deze school is het levende bewijs dat het bijzonder onderwijs zich niet afsluit van, maar juist openstaat voor andere culturen." Uitdagend roept hij: "Ik zal Gerrit Zalm eens naar de Beatrixschool sturen, en Wouter Bos mag mee. Het zal een openbaring voor ze zijn."

Maaike Ruepert.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari