Swingende ChristenUnie vormt zich een nieuwe identiteit

maandag 06 januari 2003 10:35

AMERSFOORT - Swingend op de muziek van Ralph van Manen en het gospelkoor Tin Speransa gaf de ChristenUnie zaterdag het startsein van de campagne voor de komende verkiezingen. Uit niets bleek dat de partij nog maar enkele maanden geleden in diepe verwarring verkeerde.

Bron: Nederlands Dagblad

door onze redacteur Marc Janssens

AMERSFOORT - Swingend op de muziek van Ralph van Manen en het gospelkoor Tin Speransa gaf de ChristenUnie zaterdag het startsein van de campagne voor de komende verkiezingen. Uit niets bleek dat de partij nog maar enkele maanden geleden in diepe verwarring verkeerde.

Onder leiding van André Rouvoet lijkt de ChristenUnie haar draai gevonden te hebben.

De verkiezingsdag op 22 januari is de derde verjaardag van de ChristenUnie. Inmiddels heeft de partij, ontstaan uit GPV en RPF, al het nodige meegemaakt. Aanvankelijk bejubeld, kreeg ze het zwaar te verduren, toen bij de verkiezingen in mei niet de verwachte winst, maar verlies geboekt werd. Nu vormt ze zich een eigen identiteit. Inhoudelijk borduurt de ChristenUnie voort op GPV en RPF, maar qua sfeer en cultuur lijkt iets nieuws te ontstaan. Misschien nog het beste te typeren met de term evangelical: vrolijk en principieel bijbels, maar wel met beide benen in de samenleving.

De ChristenUnie wil er geen misverstand over laten bestaan: de partij heeft een bijbelse boodschap, die iedereen aangaat. ,,Pretentieus?'', vroeg lijsttrekker Rouvoet in zijn verkiezingsrede. ,,Jazeker, want we hebben het goede voor met de hele samenleving. Maar ook: nee, want we hebben het niet van onszelf. We willen ons immers laten gezeggen door het Woord van God.''

De keuze zich als een voluit christelijke partij neer te zetten gaf de ChristenUnie zaterdag een zekere zelfbewustheid mee. Rouvoet daagde de lijsttrekkers van de overige partijen op diverse punten uit. CDA-leider en demissionair premier Balkenende moet ,,meer ambitie tonen om het in dit land ook in immaterieel, ethisch opzicht 'anders en beter' te maken.'' Veelzeggend is het volgens Rouvoet dat onder verantwoordelijkheid van CDA-minister De Hoop Scheffer Nederland in het buitenland nog steeds 'propagandabrochures' verspreidt om de paarse zegeningen op ethisch gebied uit te dragen.. ,,Ik hoop dat het CDA zich wil ontdoen van de merkwaardige schroom om letterlijk openhartig te zijn over de bron van de eigen politieke overtuiging. We weten wel waar het CDA zijn drie-komma-nog-wat miljard vandaan haalt, maar niet zijn waarden en normen.''

VVD-leider Zalm werd door Rouvoet uitgedaagd zijn aanval op het christelijk onderwijs te staken en ,,het goede recht van ouders op de vorming van hun kinderen die in het verlengde ligt van de opvoeding thuis, voluit te erkennen''. Het is volgens de ChristenUnie-leider merkwaardig dat juist een liberaal het niet zo nauw neemt met de fundamentele grondrechten van burgers. Ook GroenLinks en de PvdA werden door Rouvoet opgeroepen hun beleid aan te passen. Prima dat GroenLinks zich 'groen' profileert, maar ,,kom ook met kracht op voor álles wat leeft: niet alleen de natuur en de zeehond, maar ook het ongeboren leven''. De goede samenwerking met de PvdA bij de bestrijding van zondagsarbeid kan volgens Rouvoet voortgezet worden als die partij de ChristenUnie steunt in haar streven het recht op leven in de Grondwet te verankeren. Voor christenen die ,,zich aangesproken voelen door de LPF-achtige hype'' rond Jan Marijnissen van de Socialistische Partij, had Rouvoet een advies. ,,Verdiept u zich eens in hun verkiezingsprogramma. Wilt u af van het koningshuis, de Eerste Kamer, het bijzonder onderwijs, Israël en de NAVO, dan is de SP misschien nog niet zo'n slechte keus.''

Tussen de vele bijdragen van het gospelkoor door was er zaterdag behalve de speech van Rouvoet nog meer aandacht voor de politieke actualiteit. De zaal kon zeggen of ze het met enkele stellingen eens was, waarna een kandidaat kamerlid het ChristenUnie-standpunt uit de doeken deed. Opvallend was dat een meerderheid in de zaal het prima vond dat de onderwijsinspectie op christelijke scholen de godsdienstlessen bijwoont. Ook ten aanzien van kerkasiel bleek de achterban verdeeld. Een meerderheid vindt dat de overheid kerken niet meer ruimte moet geven voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Toen kamerlid Van Dijke echter zijn grote teleurstelling over de inhumane behandeling door het kabinet van asielzoekers aangaf, kreeg hij luid applaus.

In een variant op het tv-programma Man/Vrouw voelde EO-medewerker Menno Helmus lijsttrekker Rouvoet en kamerlid Tineke Huizinga aan de tand over de gevolgen van hun politieke bestaan voor hun gezinsleven. Daar bleek dat de achterban van de ChristenUnie weliswaar vol overtuiging voor het eerst een vrouw in de Kamer had gekozen, maar dat ze schrok van de gevolgen die dat kan hebben. Ongeloof en verontwaardiging waren voelbaar, toen Huizinga haar leven van de afgelopen maanden beschreef. Door haar werk in de Srebrenica-commissie is ze vaak drie en soms zelfs vier nachten van huis. ,,Bestaat de moeder Tineke nog wel?'', vroeg Helmus. Waarna Huizinga aangaf dat die er zeker is, maar dat ze zich doordeweeks op haar Haagse appartement wel eens eenzaam voelt. En zelfs de zaterdagavond, die Rouvoet weet vrij te houden, moest Huizinga de afgelopen maanden geregeld aan de politiek wijden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2003

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari