ChristenUnie en verslavingsinstellingen presenteren manifest over gokverslaving

maandag 08 maart 2004 13:44

Logo Geen gok met kansspelenPak reclame voor gokken aan!
 
“De reclame-uitingen van kansspelaanbieders moeten nader gereguleerd worden, waarbij de regels die gesteld zijn voor de tabaksindustrie als leidraad dienen”. Dat is één van de aanbevelingen uit het manifest Geen gok met kansspelen. Dit manifest kwam tot stand op initiatief van de ChristenUnie, die een rondetafelgesprek met een groot aantal verslavingsinstellingen organiseerde. Het manifest wordt gedragen door 13 instellingen die zich met de opvang van gokverslaafden bezighouden: AGOG, Eindhoven; CHRIS, Dordrecht; GGZ Nederland, Utrecht; Jellinek, Amsterdam; Kuno van Dijk Stichting, Leeuwarden; de Wending (Leger des Heils), Ugchelen; Stichting de Brug, Katwijk; Stichting Grift, Arnhem; Stichting de Hoop, Dordrecht; Stichting de Regenboog, Amsterdam; Stichting Terwille, Groningen; Stichting Voorkom, Houten; Tactus, Deventer.
 
Het manifest wordt op dinsdag 9 maart om 13.30 uur door drs. J. Blans van Jellinek en een mystery gast overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie. Frank Pot, die 10 jaar gokverslaafd was, zal zijn verhaal vertellen aan de commisie. De aanbieding staat in verband met het Kamerdebat over de bespreking van de Tweede voortgangsrapportage kansspelen op woensdag 10 maart.    
 
De problematiek van de gokverslaving wordt onderschat. De mogelijkheden om een gokje te wagen zijn enorm uitgebeid via krasloterijen en internet. De risico’s op gokverslaving zijn daarmee toegenomen. Recente cijfers over het huidige aantal gokverslaafden zijn er niet. In 1986 waren er 70.000 gokverslaafden en in 1994 80.000. De toename van de marketingactiviteiten van kansspelaanbieders en de bestedingen van gokkers doen vermoeden dat het aantal gokverslaafden verder is gestegen.
 
In het manifest doen de ChristenUnie en de verslavingsinstellingen aanbevelingen voor een andere en betere aanpak van de gokverslaving. Zij pleiten o.a. voor méér preventie: “De mogelijkheid tot het instellen van een leeftijdchecker, zoals nu geldt voor sigarettenautomaten, moet onderzocht worden”. En een risicoanalyse inzake de kansen op gokverslaving bij elk kansspel dat op de markt komt.
 
Download:
Manifest Geen Gok met kansspelen
Kaft Manifest Geen Gok met kansspelen
 
Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari