Gratis heroïne geen oplossing

woensdag 30 juni 2004 10:18

Platform Zorg en Politiek bestrijdt kabinetsplannen
 
21 christelijke zorginstellingen hebben in een brief aan de Tweede Kamer hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen de plannen van het kabinet om tot uitbreiding van het heroïneverstrekkingproject over te gaan. Het belangrijkste bezwaar is dat het heroïneproject niet beklijft na stopzetting met de behandeling. Verder gaat de uitbreiding ten koste van de reguliere gezondheidszorg nu de gemeente zelf de kosten moeten gaan betalen. De organisaties zien meer in preventie en afkickprogramma's en betreuren het dan ook dat dit project er niet tot nauwelijks toe bijdraagt dat mensen van de drugs afkomen.
 
Het platform is een initiatief van de ChristenUnie. In 2003 werd door het platform en de ChristenUnie een demonstratie in Den Haag georganiseerd, waarbij 120 ex-drugsverslaafde zich verzette tegen de gratis verstrekking van heroïne door de overheid.
Uit de aanvullend evaluatie van het CCBH  (onderzoeksinstelling) blijkt verder volgens het platform dat mogelijk de grootste verklaring voor de gezondheidswinst, nog tijdens de behandeling, verklaard kan worden door de intensievere behandeling van de verslaafde in vergelijking met de methadonverstrekking. Dit geeft het CCBH ook zelf toe. Dit pleit er volgens de organisaties voor om toch tot een 24-uursopvang te komen voor deze langdurige verslaafde. Alleen via deze opvang kan gewerkt worden aan de achterliggende oorzaken van de verslaving. De christelijke instellingen hebben een globale inschatting gemaakt van de resultaten binnen de instellingen van het platform en hieruit blijkt dat ruim 50% de behandeling tot afkicken afmaakt en dat 75% ook na 1 tot 3 jaar nog clean is.
 
“Wordt het project ongewijzigd nu uitgebreid, dan zal de doelstelling van afbouw niet gehaald worden”, aldus Joël Voordewind, opsteller van de brief namens het Platform. Nu al blijkt maar 2% te kiezen voor een afbouwbehandeling. Er zullen dus meer prikkels gegeven moeten worden en een actieve toeleiding moeten plaatsvinden om de doelstelling te verwezenlijken. Ook zal er een afbouwdosering van de heroïne dienen te worden opgenomen in het project. Nu is dit niet mogelijk, omdat het project er juist belang bij heeft dat mensen doorgaan met heroïnegebruik. Anders zouden ze uit het project vallen. Dit toont al aan volgens het platform dat de mens niet centraal staat in het project, maar dat het een prestige project geworden is, om internationaal voorop te lopen met nieuwe behandelmethoden.
 
Verder vermeldt de evaluatie dat de meeste verslaafden na stopzetting weer de oude methadonbehandeling oppakken. Ze zijn dan ook weer terug bij af en de vraag doet zich dan ook voor wat de effectiviteit van dit project is. Ook blijkt dat in 2003 vier mensen die deelnamen aan het project overleden zijn. Het rapport zegt dat dit overeenkomt met hetgeen in deze groep ook óp de straat voorkomt. Maar was dit project ook niet bedoeld om de veiligheid van de verslaafden beter te garanderen?
 
Het platform verwijst tenslotte naar het beleid van de Secretaris-Generaal van de VN de heer Kofi Annan, die afgelopen zaterdag tijdens de Internationale Dag tegen de drugsmisbruik de misvatting aan de kaak stelde dat drugsverslaafden niet te genezen zouden zijn. Het beleid moet volgens Annan altijd erop gericht zijn om mensen hun waardigheid en respect terug te geven. het platform is dan ook benieuwd hoe de VN zal reageren op deze uitbreiding van het project van 300 naar 1.000 behandelplaatsen met heroïne.

Download: Brief aan Tweede Kamer: Gratis heroïne geen oplossing (Word)
 
Het platform is in 2002 opgericht op initiatief van de ChristenUnie.  Deelnemende organisaties zijn: 
 
Europe against drugs
Stichting De Hoop
Evangelische werkgroep Daklozen en Verslaafden
Stichting Teen Challenge
Stichting Voorkom
Stichting De Rots
Stichting Tot heil des volks
Stichting Jeugd met een opdracht
Stichting De Tweede Mijl
Stichting Winners way
Stichting In de Vrijheid
Stichting Horeb
Stichting De Wegwijzer
Berea, Amsterdam
Berea, Rotterdam
Victory Outreach, Utrecht
Victory Outreach, Rotterdam
Stichting Schreeuw om leven
RCCG, Amsterdam
The Cleft, Amsterdam
Tabitha opleidingen

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari