Yvette Lont: Help prostituees met Alarmlijn

13-12-2004 10:40 13-12-2004 10:40

Ex-prostituee komt op voor slachtoffers loverboys
 
Yvette Lont, zelf voormalig prostituee en nu raadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam (ZO), wil dat er een landelijke hulplijn (Red Light Alarm) komt om prostituees en slachtoffers van loverboys door te verwijzen naar de hulpverlening. In samenwerking met verschillende hulporganisaties en door  middel van een Postbus 51 campagne zal deze hulplijn uitgevoerd kunnen worden. Het voorstel maakt deel uit van een achttal voorstellen uit een manifest, opgesteld door tien hulpinstanties en de ChristenUnie.
 
Het manifest Red Light Alarm, is een kritische beschouwing van het huidige prostitutiebeleid.  André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zal de voorstellen uit het manifest ondersteunen in het debat over het prostitutiebeleid op 14 december aanstaande. “Deze hulplijn kan prostituees in nood echt uit de brand helpen”, aldus Rouvoet.
 
Nieuwe eisen hulpverleners
Naar aanleiding van de eerste evaluatie na de opheffing van het bordeelverbod constateerde de ChristenUnie samen met de hulpinstanties, in het manifest “Uit het donker opgelicht”, al een aantal concrete knelpunten in het beleid. Ondanks aangenomen moties en toezeggingen van de kant van het kabinet zijn een groot aantal van deze knelpunten niet aangepakt.
Daarom presenteren de ChristenUnie en tien hulpverleningsorganisaties dit nieuwe manifest ter voorbereiding op het prostitutiedebat van de Justitiecommissie in de Tweede Kamer. De hulpverleningsorganisaties zijn: Pretty Woman, Landelijk Platform Jeugdprostitutie, Asja / Vrouwenopvang Fryslan, Stichting de Haven, Woman Trafficking, Stichting de Rots, Het Scharlaken Koord, Victory Outreach, Revival Joy en Stichting the Cleft.
De organisaties vragen in het nieuwe manifest om verhoging van de minimumleeftijd waarop prostituees legaal kunnen werken van 18 naar 21 jaar; om meer voorlichting aan potentiële slachtoffers én daders en om mogelijkheden voor een gemeente om bordelen te weren.
 
Geen sprake van vrijwillige arbeid
Kabinet en Tweede Kamer gaan er al jarenlang ten onrechte van uit, dat de meeste prostituees hun ‘vak’ vrijwillig uitoefenen. Eigen onderzoek van de hulporganisaties geeft aan, dat er bij de meeste vrouwen helemaal geen sprake is van vrijwilligheid. Het politieke handelen rond de opheffing van het bordeelverbod en de evaluatie daarvan berust volgens Yvette Lont dan ook op een “mythe”. Van de 20.000 prostituees in ons land werken er slechts 920 zodanig zelfstandig, dat je van vrijwilligheid kunt spreken. Het manifest vraagt daarom ook het prostitutiebeleid te herzien en aan te passen op het grotendeels onvrijwillige karakter daarvan. Yvette Lont: “Het lijkt er op alsof onze overheid in het prostitutiebeleid de afschaffing van de slavernij ongedaan probeert te maken. Dat kan natuurlijk niet!”
 
Het manifest zal vandaag aan de commissie worden toegestuurd.

« Terug

Nieuwsarchief > 2004

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari