Toolkid Kindvriendelijke Wijk

NB_172437-72_jeugddinsdag 25 mei 2010 18:04

De ChristenUnie zet in op een land waar je kinderen wilt laten opgroeien. Een veilige en kindvriendelijke wijk is daarvoor een basisvoorwaarde. Kinderen horen zich thuis te voelen in de buurt. Ze moeten kunnen spelen, veilig naar school gaan en mee kunnen doen. Daarom heeft de ChristenUnie dinsdag een 'toolkid' voor een kindvriendelijke wijk gelanceerd en aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin overhandigd.

Vanaf 2006 is de leefsituatie van Nederlandse kinderen verbeterd, aldus Kinderen in Tel. Er is een minister voor Jeugd en Gezin, er zijn steeds meer wethouders jeugd en de aandacht voor kinderrechten neemt toe in het lokale jeugdbeleid.

Helaas presteren sommige wijken in Nederland nog steeds minder goed op kindvriendelijke thema’s als ruimte, jeugdparticipatie en verkeer. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat alle wijken in heel Nederland jeugd- en gezinsvriendelijk worden. Met een Toolkid Kindvriendelijke Wijk in de hand kan iedere gemeente aan de slag. In deze Toolkid horen de volgende zaken zeker thuis.

Voldoende speelplekken

-          De Jantje Betonnorm wordt als minimumnorm voor de omvang van speelruimte gehanteerd. Dat betekent dat op zijn minst 3% van het oppervlak uit speelruimte bestaat.

-          Inspraak van kinderen en ouders op voorzieningen en ruimte in de wijk.

-          Bij nieuwbouwprojecten wordt vanaf het begin rekening gehouden met speelruimte, ook in financieel opzicht.

 

Veiligheid in het verkeer

-          Ieder kind moet veilig op weg kunnen, zowel lopend als met de fiets. Dat vraagt om veilige oversteekplaatsen en verkeersluwe zones naar school, sportclub en speelplek.

Veiligheid op straat

-          Een wijkagent voor iedere buurt als direct aanspreekpunt en laagdrempelig contact.

-          Woningcorporaties en overheden zorgen samen met bewoners voor schone, veilige en dus leefbare buurten.

-          Toezichthouders en buurtbewoners treden samen op tegen overlast, verkeersovertredingen, straatvuil en openbaar drank- en drugsgebruik.

-          Coffeeshops op afstand van scholen, maar ook van kinderspeelplekken.

Gezond opgroeien

-          Een Centrum voor Jeugd en Gezin in de buurt als vraagbaak en laagdrempelige hulp.

-          Op iedere school een Zorg- en Adviesteam om lichte zorg voor kinderen en jongeren en direct advies te geven.

-          Stimuleer buitenspelen met sport- en spelactiviteiten, bij voorkeur via eigen initiatief van buurtbewoners.

Iedereen doet mee

-          Versterk sociale netwerken en de eigen kracht van de wijk. Biedt ruimte voor eigen initiatief en geef ouders en kinderen verantwoordelijkheid voor activiteiten en faciliteiten in de buurt.

-          Geef kinderen, jongeren en ouders een stem in beslissingen over speelruimte, verkeersveiligheid en voorzieningen.

-          Zorg voor jongerenparticipatie, door schoolverzuim aan te pakken, onderwijsachterstanden te bestrijden en jongeren te betrekken bij activiteiten.

-          Stimuleer jongerenwerk en vrijwilligerswerk voor en door kinderen en gezinnen.

« Terug

Reacties op 'Toolkid Kindvriendelijke Wijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > mei