"We moeten vandaag beslissen over duurzame energie"

20100607 BP olierampactie_ijmert muilwijkmaandag 07 juni 2010 20:55

"Als we duurzame energie willen, moeten we daar vandaag beslissingen over nemen. Het heeft mij verbaasd dat de toekomstvragen over verduurzaming en energiehuishouding zo'n kleine rol spelen in de verkiezingscampagne." Dat zei partijleider André Rouvoet maandag bij de overhandiging van een duurzame energierapport van Greenpeace op een BP-tankstation in Rotterdam.

ChristenUnie, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en SP ondertekenden bij de overhandiging ook de 'Stop het lek'-petitie van de ChristenUnie: een principeakkoord om in te zetten op duurzame energie in de komende jaren.

Aanleiding voor de actie op het tankstation van BP zijn de miljoenen gelekte liters olie in de Golf van Mexico. De gevolgen van deze lekkage zijn desastreus voor het milieu en de economie. Deze ramp maakt duidelijk wat de risico's zijn van onze olieconsumptie. De olie raakt op, verbranding veroorzaakt schadelijke uitstoot en olie moet steeds vaker uit politiek instabiele landen komen. Er moeten dus nu stappen worden gezet voor duurzame energie.

De ChristenUnie en andere partijen slaan handen ineen op de volgende punten:

  • Betere beveiligingsmaatregelen oliewinning en transport zodat olierampen worden voorkomen wereldwijd met een deskundige en onafhankelijke inspectie.
  • Niet meer afhankelijk zijn van olie en andere fossiele energiebronnen. Deze bronnen zijn eindig en verbranding veroorzaakt onwenselijke emissies. De ChristenUnie wil 80 procent reductie van het olieverbruik in 2050. Dat is mogelijk.
  • Duurzame energievoorziening moet als nationale prioriteit worden gesteld. Een Deltawet Nieuwe Energie kan hierbij helpen.

Energy [R]Evolution Scenario

André Rouvoet nam ook het Energy [R]Evolution Scenario in ontvangst van GreenPeace. Met het nieuwe Energy [R]evolution Scenario wil Greenpeace laten zien dat overschakelen op schone energie haalbaar en betaalbaar is. Rouvoet noemde het rapport (dat hij nog niet inhoudelijk kende) een 'welkome bijdrage'.

Lees hier meer over het rapport van GreenPeace

of download hier de PDF

« Terug

Reacties op '"We moeten vandaag beslissen over duurzame energie"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > juni