ChristenUnie vreest voor verlies gentechvrije akkers

akker_610dinsdag 03 augustus 2010 14:34

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie maakt zich zorgen over de toekomst van gentechvrije regio’s in Nederland. De Europese Commissie heeft onlangs aangegeven de beslissingsbevoegdheid over teelt van gentechgewassen bij lidstaten neer te leggen, die vervolgens op hun beurt bij introductie van de nieuwe regels hun verzet tegen nieuwe toelatingen moeten opgeven.

Onderdeel van het voorstel is een aanbeveling over de randvoorwaarden voor gentech. Deze aanbeveling is vrijblijvend van aard en kent geen juridische grond. Voor de ChristenUnie zijn juist de richtlijnen voor gentech, over sociaaleconomische toetsing en de bescherming van gentechvrije productiewijzen, van cruciaal belang. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,Die juridische richtlijnen hebben we juist hard nodig om onze akkers gentechvrij te kunnen houden.”

De ChristenUnie staat kritisch tegenover gentechgewassen. ,,Maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid voor mens en milieu moeten worden meegewogen bij de techniek. Dat gebeurt nog onvoldoende in de huidige toetsingsprocedures, zowel op nationaal als Europees niveau. De gevaren zijn nog lang niet duidelijk,” aldus Wiegman. Zij fietste vandaag een gedeelte van het ‘Pieperpad’ (fietsroute langs biologische boerderijen) en voerde gesprekken voeren met boeren over onder andere gentech. ,,Het voorstel van de Europese Commissie biedt weinig garanties voor onze gentechvrije regio’s. Vandaag liet een boer mij een aardappelras zien die niet meer vatbaar is voor de ‘aardappelziekte’, dankzij klassieke veredeling. Zo zie je maar dat er veel mogelijk is zonder onze gewassen genetisch te manipuleren.”

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vreest voor verlies gentechvrije akkers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > augustus

Geen berichten gevonden