Van Dalen blij met nominatie Indiase dominee voor Indira Gandhiprijs

Peter van Dalen (ECR) Straatsburgvrijdag 08 oktober 2010 09:56

Op voorstel van Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft de India-delegatie namens het Europees Parlement Dr. Joseph D'souza gekandideerd voor de Indira Gandhi prijs. De Europarlementariƫr is verheugd dat op deze manier aandacht gegeven wordt aan het werk van D'souza: ,,Ik heb het afgelopen voorjaar met eigen ogen gezien hoe zijn werk de levens van vele armen ten goede verandert."

Peter van Dalen maakte in de Europese verkiezingscampagne voor het eerst kennis met D'souza, bij een bezoek van de dominee aan Nederland. Afgelopen voorjaar bezocht de Europarlementariër met de India-delegatie van het Europees Parlement het land. Van Dalen zag er met eigen ogen wat de projecten van D'souza betekenen. D'souza heeft samen met Indiase partners en de Nederlandse organisatie Operatie Mobilisatie in Hyderabad een campus opgericht om de Dalits te helpen. Dit is een groep van zo'n 250 miljoen mensen die in het Indiase sociaal-religieuze systeem volkomen achtergesteld worden. D'souza en z'n organisatie geven de Dalits medische hulp, steun via microkredieten en er worden kleding en andere goederen verkocht vanuit eigen werkplaatsen.

Bevrijding
Ook is er een vakantiebijbelschool. Honderden kinderen uit Hyderabad en de dorpen er omheen krijgen in vakanties bijbelles, eten en drinken en zo nodig medische hulp. Eén van de nieuwste doelstellingen is om in India duizend scholen op te richten waar Dalits in het Engels onderwijs van hoge kwaliteit kunnen krijgen. Eerder dit jaar werd de mijlpaal van honderd nieuw opgerichte scholen bereikt. Van Dalen: ,,Voor de allerarmsten in India, de Dalits, betekent deze hulp de bevrijding uit de onderdrukking, uit de slavernij. De impact op hun leven is ongekend, voor het eerst is er een positieve wending. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt. Daarom heb ik D'souza voorgedragen voor de kandidatuur. Als er iemand is deze prijs toekomt is hij het".

Indira Gandhi prijs
De prijs is genoemd naar oud-premier Indira Gandhi, en bedoeld voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vrede en ontwikkeling van de wereld, en het tegengaan van onder andere armoede en racisme. In 1985 werd de eerste winnaar bekendgemaakt. Winnaars van de jaarlijkse prijs zijn onder andere Michal Gorbachev, Kofi Annan en Vaclav Havel.

Labels
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Van Dalen blij met nominatie Indiase dominee voor Indira Gandhiprijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden