Wiegman: roken ontmoedigen door minder verkooppunten tabak

rokende schoorsteendonderdag 28 oktober 2010 15:34

De ChristenUnie vindt dat de overheid de durf moet hebben om krachtig en normatief op te treden tegen schadelijk gedrag voor de volksgezondheid. Dat bepleit Tweede Kamerlid Esmé Wiegman in het debat over preventieve gezondheidsprojecten. Wiegman: ,,Zoals we beleid hebben om het aantal verkeersdoden verder te beperken pleit ik voor beleid om het rookgedrag te ontmoedigen. Jaarlijks zijn er 20.000 doden te betreuren door de gevolgen van roken." Wiegman zal met een motie pleiten voor minder verkooppunten.

Wiegman zal de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Schippers, bevragen welke visie het nieuwe kabinet heeft op de preventieve kant van gezondheidszorg. Wiegman: ,,De ChristenUnie betreurt dat het rookverbod in de horeca, ook gisteren weer in de regeringsverklaring, als symbool van betutteling wordt gezien. De liberale opvatting dat burgers hun leven tot op grote hoogte naar eigen inzicht moet kunnen inrichten is een veel te gemakkelijke redenering als je let op de collectieve gevolgen hiervan.”

In welvarende landen zijn ongeveer 20% van de sterfgevallen te wijten aan de gevolgen van roken. Hoewel het aantal rokers in Nederland langzaam afneemt, heeft ons land nog steeds één van de hoogste rokerspercentages van Europa.

Wiegman vindt dat ongezonde keuzes moeten worden ontmoedigd: ,,Zo worden bijvoorbeeld in schoolkantines ongezonde snacks uit het assortiment gehaald. Hetzelfde bepleit ik voor het verminderen van het aantal verkooppunten van tabak.”

De motietekst

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen onnodig sterven door (mee) roken[1];

overwegende dat het mede een verantwoordelijkheid van de overheid is om mensen een duwtje in de goede richting te geven en verleidingen tot ongezond gedrag te beperken;

verzoekt de regering om preventie op het gebied van roken serieus te nemen en het aantal verkooppunten van tabaksproducten te beperken.

en gaat over tot de orde van de dag.


[1] Astmafonds

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Wiegman: roken ontmoedigen door minder verkooppunten tabak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden