Start Hongaars Voorzitterschap EU in bedenkelijk daglicht

Hongarijewoensdag 19 januari 2011 12:10

Het Hongaarse Voorzitterschap is niet gunstig uit de startblokken gekomen, betoogde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in Straatsburg tijdens het debat met EU Voorzitter Hongarije. ,,De Hongaarse regering heeft de EU geen goed voorbeeld gegeven met nieuwe regels voor de media."

Een nieuwe wet in Hongarije geeft een media-autoriteit verregaande invloed. Van Dalen: ,,Hierdoor staat de start van het Hongaarse Voorzitterschap in een bedenkelijk daglicht. Deze wet is slechts één element in een rij van bedenkelijke ontwikkelingen in Hongarije. Door de dominantie van één politieke partij verstommen andere stemmen."

De Hongaarse regeringspartij Fidesz is op geheel democratische wijze aan de macht gekomen, maar volgens de Europarlementariër is het ook een kunst om je oppositie te organiseren. ,,De 17e eeuwse Franse schrijver Rochefoucauld waarschuwde er al voor: slechts weinigen zijn wijs genoeg om opbouwende kritiek te verkiezen boven bedrieglijke lofuitingen. Mijn advies aan dit Voorzitterschap is de woorden van Rochefoucauld ter harte te nemen, zowel als EU Voorzitter evenals regering in Hongarije."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari