Het wachten is op moed en eerlijkheid van CDA, VVD en PVV

rob-nijhoff-biebshoot24-01-2011 09:35 24-01-2011 09:35

De Universiteit van Tilburg is een milieu-econoom rijker. Zijn naam is Reyer Gerlagh en hij gaf zijn intreerede een dreigende titel mee: ‘Waar eindigt duurzame groei?’ Rob Nijhoff, medewerker van het WI, las de rede en trekt zijn conclusies:

Professor Gerlagh ziet onze Haagse democratie niet zomaar kiezen voor duurzaam. Waarom niet? Omdat het Den Haag bijvoorbeeld ook op de huizenmarkt aan moed en eerlijkheid ontbreekt. ‘De economen, ook die van rechtse partijen, zijn bekend met de ineffectiviteit van de hypotheekrenteaftrek. Maar de politicus vindt het eenvoudiger om de kiezer wijs te maken dat hij wel voordeel heeft van de hypotheekrenteaftrek.’ In feite maakt deze aftrek huizen alleen maar duurder. Niks voordeel dus en een hindernis voor starters.

Dankzij deze vorm van hersenspoeling kunnen CDA, VVD en PVV goede sier maken bij de kiezer: ‘Wij - kies dus ons! kies dus ons! - verdedigen uw voordeel!’ Gerlagh noemt dit ‘manipulatie van de populaire mening’. Eenmaal gekozen, voeren de politici van het huidige kabinet uit wat ‘diezelfde gemanipuleerde mening’ graag wil zien: handhaving van de hypotheekrenteaftrek. Zo werkt onze Haagse ‘democratie’. En wij trappen er in.

De econoom taxeert hard: ‘Ondertussen zijn de maatschappelijke kosten substantieel. (-) De maatschappelijke waarde is nul.’ Het stemt hem pessimistisch over Den Haag – ook als het om duurzaamheid gaat, zorg voor de schepping. Hij verwacht dan nog meer van Europese regelgeving. Na de Tweede Wereldoorlog had ook niemand een Europese Gemeenschap verwacht, en die blijkt nu toch al bijna een mensenleven lang vrede te bewaren.

Ook mijn vrouw en ik ontvangen hypotheekrenteaftrek. Volstrekt onnodig. En dat geldt voor meer lezers van deze stelling, vermoed ik. Bij mij knaagt dat. Belastinggeld van mensen die krap zitten schuift in mijn richting. Als christen kan ik daar wat geefgedrag tegenover stellen, maar verder is het wachten op structurele moed en eerlijkheid bij CDA, VVD en PVV.

Naar aanleiding van: Reyer Gerlagh, Waar eindigt duurzame groei? (Tilburg 2010) 

(Dit artikel verscheen ook hier op protestant.nl

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari