Peter van Dalen wil snel besluit over Europese tolheffing

Vrachtwagens25-01-2011 12:43 25-01-2011 12:43

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft vandaag in de Transportcommissie van het Europees Parlement gepleit voor een snel besluit over een Europese tolheffing voor het wegvervoer. Al tien jaar lang discussieert het Europees Parlement over het doorberekenen van de kosten van luchtvervuiling en lawaai van vrachtwagens. Van Dalen wil dat daar nu een einde aan komt: ,,Tien jaren lang praten heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd. We moeten nu een besluit nemen dat rekening houdt met de belangen van de vervoerders en hen een sterke prikkel geeft het wegvervoer milieuvriendelijke te maken."

Die sterke prikkel moet volgens Van Dalen bestaan uit een forse korting op de tolheffing voor Euro V en Euro VI vrachtwagens. Van Dalen: ,,Als we vrachtwagens met deze motoren een forse korting geven op de tolheffing wordt het voor de ondernemers meer en meer interessant om te investeren in deze vrachtwagens. Daarmee zou het wegvervoer een grote stap zetten in het verbeteren van haar milieuprestatie."

Van Dalen heeft goede hoop dat deze insteek op een meerderheid in de Transportcommissie kan rekenen.Daarbij is het wel belangrijk dat het systeem niet zorgt voor bureaucratische rompslomp. Van Dalen: ,,Het tolsysteem moet goed te gebruiken zijn. Momenteel rijden er vrachtwagenchauffeurs rond met 7 verschillende tolkastjes in de cabine en dat moet echt worden opgelost met deze Europese tolheffing. Europa moet werken aan één systeem voor alle Europese landen zodat de invoering van het tolsysteem soepel verloopt."

Ten slotte wil Van Dalen dat de lidstaten volledig transparant zijn over het gebruik van de opbrengsten van de tolheffing. Van Dalen: ,,Ik wil dat de opbrengsten van de tolheffing worden gebruikt om het hele Europese vervoersysteem schoner te maken. Dat is immers de reden om deze heffing in te voeren. Ik wil van het wegvervoer geen melkkoe maken. Als we de kosten van luchtvervuiling en lawaai gaan doorberekenen aan de vervoerders, dan moet dat geld worden gebruikt om die kosten verder terug te dringen."  

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari