Pensioenstelsels moeten nationaal geregeld blijven

11116-02-2011 11:07 16-02-2011 11:07

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is kritisch over het rapport over pensioenen, dat vandaag in stemming wordt gebracht in het Europees Parlement. ,,Pensioenen zijn een gevoelig onderwerp. Ik wil niet dat het robuuste Nederlandse pensioenstelsel moet bloeden voor de puinhoop die men er elders in Europa van heeft gemaakt.”

Diverse Lidstaten zijn constructies aan het bedenken om hun nationale schulden te krimpen door pensioengelden te betrekken in de schuldenlast. Van Dalen: ,,Mevrouw Merkel en de heer Sarkozy hebben in hun plannen om te komen tot één centraal geregeerd Europa direct al de centralisatie van de pensioenen genoemd. Ik ben er tegen om de pensioenen op Europees niveau te regelen. De pensioenstelsels in de Lidstaten zijn te zeer verschillend opgebouwd. Ze vallen nauwelijks met elkaar te vergelijken. Pensioenstelsels in de Lidstaten zijn heel divers qua omvang, betrouwbaarheid en toezicht. Als we die gelijk gaan trekken, zullen de beste stelsels opdraaien voor kosten van de slechte.”

Knelpunten oplossen

Wat Van Dalen wel verstandig vindt, is dat de Lidstaten informatie met elkaar delen over hun pensioenstelsels en dat ze er zich voor inspannen, specifieke knelpunten op te lossen. ,,Ik doel dan bijvoorbeeld op het verhuizen van universitaire onderzoekers naar andere Lidstaten waarbij ze dan naheffingen krijgen van de belastingdienst over een elders opgebouwd pensioen. Dat soort uitwassen moeten onmiddellijk verdwijnen. Maar daarvoor hoeven we niet het totale stelsel op Europese leest te gaan aanpassen.”

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari