EU-lidmaatschap Kroatië? Geen herhaling van Bulgarije en Roemenië!

Straatsburgwoensdag 16 februari 2011 13:09

Kandidaat-lidstaat Kroatië hoopt in juni 2011 de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie af te ronden. In het Europees Parlement werd vandaag een voortgangsverslag aangenomen waarin het land veel lof krijgt voor de behaalde resultaten. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is tevreden met de voortgang van de onderhandelingen maar hij onderstreept, eerst daden te willen zien. ,,Ik wil niet dat we straks spijt hebben van Kroatische toetreding: laat de toetreding van Bulgarije en Roemenië een harde les zijn geweest", zo sprak hij in een stemverklaring.

,,Corruptiebestrijding is op papier duidelijk een van de prioriteiten van de regering in Zagreb. Maar je ziet dat slechts weinig corruptiezaken daadwerkelijk voor de rechter komen. Verreweg de meeste zaken blijven steken in het onderzoeksstadium. Dit is opvallend vaak het geval juist bij de hogere functionarissen,” aldus van Dalen.

,,Ik wil eerst daden zien uit Zagreb", zegt de Europarlementariër. ,,Het land krijgt immers bij toetreding zo’n 4 miljard euro van de EU. De Kroatische politici die dat gaan uitgeven moeten we kunnen vertrouwen. We moeten onze lessen trekken uit de ervaringen met Bulgarije en Roemenië. Deze landen zijn veel te snel toegetreden en daar heeft corruptie ertoe geleid dat allerlei verkeerde zakken zijn gevuld met Europees geld. Dus, zolang de corruptiebestrijding blijft steken op het huidige niveau kunnen we het onderhandelingsproces met Kroatië niet afronden, zo simpel is het.”

Peter van Dalen is wel positief over de medewerking van Kroatië met het Joegoslavië tribunaal: ,,De recente verklaring van de Openbare Aanklager van het tribunaal was hoopgevend. Verzoeken worden adequaat ingewilligd en er is toegang tot getuigen en bewijs. Maar ook op dit terrein moet de EU wel de vinger aan de pols houden.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari