Budget: geen extra geld, maar betere besteding

ECB.jpg08-03-2011 12:30 08-03-2011 12:30

Vandaag stemde het Europees Parlement in Straatsburg tijdens de plenaire zitting over het rapport Fernandes, dat handelt over de budgetprioriteiten voor onder andere Parlement en Raad. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) riep in een stemverklaring op om te stoppen met het doen van extra uitgaven: ,,Het roer moet om. Alle Lidstaten bezuinigen. Dat kan de EU ook!”

Volgens het rapport moet het EP op wetgevingsgebied uitblinken en moeten alle middelen dat doel dienen. Van Dalen: ,,Ik vind dat daar een tweede prioriteit bij moet: het Parlement moet uitblinken in budgettaire discipline! Overheden, bedrijven en burgers moeten nu hun uitgaven opnieuw afwegen. Dat moet het EP ook doen: niet inzetten op méér geld maar herprioriteren. De koers moet om want met name de administratieve uitgaven van de Europese Unie zijn sneller gestegen dan het totaal van de uitgaven. En het EP loopt daarbij voorop!”

In het rapport wordt ook verwezen naar de Europese buitenlandse dienst, die vermoedelijk meer geld gaat kosten. Ook dat moet anders, volgens de Europarlementariër: ,,Waarom heeft die dienst op exotische locaties als Barbados en Madagaskar vele tientallen medewerkers en luxe gebouwen? Haal goed de kam door die dienst, dan hoeft er geen geld bij. Dat moet voor de Europese Unie de begrotingsprioriteit zijn: niet meer geld erbij, maar beter besteden.” 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari