EU moet stoppen met zinloze onderhandelingen met Turkije

turkije eu08-03-2011 17:16 08-03-2011 17:16

,,Turkse toetreding tot Europa zou één van de grootste historische fouten ooit worden,” zo sprak Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in het plenaire debat over het voortgangsverslag 2010 inzake Turkije. Van Dalen: ,, Laat het voortgangsrapport 2010 dus het laatste rapport zijn dat we maken. We moeten stoppen met die zinloze onderhandelingen. Een geprivilegieerd partnerschap combineert het beste van twee werelden.”

Er zijn verschillende redenen om Turkije niet bij de EU te willen. Van Dalen: ,,Er zou dan een land bijkomen met 80 miljoen mensen. Dat land zal dan forse aanspraak maken op de EU begroting, de Europese besluitvorming en de Europese buitenlandse politiek. Hoe die Turkse koers is zien we nu aan hun betrekkingen met Iran, Hamas en Hezbollah.”

Ook op het gebied van integratie zou volgens de Europarlementariër toetreding tot een ramp leiden. ,,Dat zien we nu al misgaan: premier Erdohan heeft onlangs Turkse migranten in Duitsland opgeroepen, eerst en vooral Turks te leren. Het lijkt me logisch dat wanneer je in dat land leeft, je allereerst de Duitse taal moet leren.”

,,De agenda van Erdohan is die van een islamitische partij. Een partij met veel steun in Turkije. Dus ook op dat punt verschuift de balans bij Turkse toetreding enorm: er komen tientallen miljoenen bij die de joods-christelijke fundamenten van Europa helaas niet kennen, maar bovendien willen veranderen”, aldus Van Dalen.

Hier is de bijdrage terug te kijken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari