Europese Mensenrechten Hof staat kruisbeelden toe!

crucifixx-large18-03-2011 18:41 18-03-2011 18:41

“Een heel mooie uitspraak”. Dat was de lof die Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) het Europese Mensenrechten Hof deed toekomen in de uitspraak over de Italiaanse kruisbeelden. Het Hof heeft vandaag geoordeeld dat Italiaanse openbare scholen die kruisbeelden hebben niet in strijd handelen met het recht op onderwijs, met de vrijheid van geweten of met de neutrale staat.

Van Dalen: “Deze zaak valt niet binnen het rechtsgebied van de Europese Unie. Maar in die van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het bevoegde Hof heeft vandaag laten zien, dat het kruis in de geschiedenis van Europa een waarde vertegenwoordigt die gezien mag worden. Prachtig!”

De rechters vonden niet dat de aanwezigheid van kruisbeelden in de lokalen een schending was van het grondrecht op onderwijs of het grondrecht op een vrij geweten. Daarnaast meenden zij dat de beslissing om dergelijke beelden in klaslokalen toe te staan, valt onder de bevoegdheid van de Italiaanse regering. Die regering had in het proces betoogd, dat de kruisbeelden onderdeel waren van de Europese erfenis en van de westerse democratie. De kruisbeelden zijn, zo betoogde de Italiaanse regering, een symbool van de waarden die ten grondslag liggen aan de Italiaanse grondwet. Het Hof oordeelde, dat het toestaan van deze beelden onder de competentie valt van de Italiaanse overheid.

Het Hof vond niet dat de aanwezige kruisbeelden voor kinderen een indoctrinerende werking hebben.  Daar komt bij dat de rechters geen aanwijzingen hebben gevonden dat binnen de desbetreffende school niet-gelovige kinderen intolerant werden behandeld. En ook niet dat de kinderen door het onderwijzend personeel actief waren geïndoctrineerd.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari