Van Dalen wil breed bewustzijn kweken voor vrouwenhandel

Klanten en kijkers op de Wallen prostitutie21-03-2011 16:53 21-03-2011 16:53

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) gaat een hoorzitting over misstanden in de prostitutie organiseren in het Europees Parlement. Dit is de uitkomst van een werkbezoek aan stichting Scharlaken Koord op de Wallen in Amsterdam. Hij liet zich daar verder informeren rond de problematiek van vrouwenhandel, een issue dat heel Europa aangaat. ,,Op dit moment leeft dit probleem onvoldoende in Brussel. Ik wil dat de EU en de overige Europarlementariërs zich bewust worden van de problemen waar deze vrouwen mee kampen.”

Manager Marijke Bakker van stichting Scharlaken Koord gaf aan dat er verschillende problemen spelen. ,,Veel Oost-Europese vrouwen kunnen heel erg makkelijk legaal aan het werk als prostituee, terwijl ze in de praktijk al snel in een situatie van uitbuiting komen, en bijvoorbeeld heel veel moeten werken om uit de kosten te komen. Op papier ziet het er vaak goed uit, maar in de praktijk zitten ze volledig in het nauw. Wie komt er op voor de belangen van deze vrouwen?”

Het is momenteel nauwelijks mogelijk om zich aan prostitutie te ontworstelen, en als ze dat wel lukt, is er geen nazorg in hun herkomstlanden. Van Dalen: ,,Dit wil ik breed bespreken op een bijeenkomst waarvoor onder andere vertegenwoordigers van de Europese Commissie, justitie en politie uitgenodigd worden. In de verkiezingscampagne heb ik ook een bezoek gebracht aan het Scharlaken Koord. Het tegengaan van mensenhandel is een speerpunt van de ChristenUnie.”

Schriftelijke vragen

Van Dalen gaat schriftelijke vragen stellen aan het Hongaarse EU-Voorzitterschap. ,,In Nederland zijn veel Oost-Europese vrouwen actief in de prostitutie. Voor hen is het heel moeilijk om hieruit te stappen. Als ze terug gaan naar hun herkomstland, is er geen opvang voor hen.  Eerder was er bijvoorbeeld opvang in Hongarije, ik wil graag weten wat de huidige stand van zaken is. Sommige signalen wijzen er op dat de initiatieven die er waren, al snel weer verdwenen zijn.”

 

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari