Discriminatie Nederlandse chauffeurs moet stoppen

20110322_ECR_Group_Social_Rules_in_road_transport_06222-03-2011 18:45 22-03-2011 18:45

Er moet een einde komen aan de discriminatie van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs op de Europese wegen. Daartoe riep Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de Europese Commissie op tijdens een door hem georganiseerde hoorzitting in het Europees Parlement over sociale regels in het wegtransport. Van Dalen: ,,De Europese Commissie moet werken aan ondubbelzinnige, eenduidige interpretatie van de wetgeving, om discriminatie van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs uit te bannen. Ook moet Commissie onderzoeken of zij een einde kan maken aan de enorme verschillen in boetes in Europese landen."

De Europese Commissie moet volgens Van Dalen aangeven hoe de wetgeving moet worden gelezen en toegepast en wel op zo'n manier dat het eerlijk en gelijk is voor alle chauffeurs. Van Dalen: ,,Dan weten én chauffeurs én handhavers waar ze aan toe zijn. Dat geeft meer juridische zekerheid op de Europese wegen."

Nederlandse chauffeurs worden in landen als Frankrijk, Spanje en Italië te vaak aan de kant van de weg gezet voor controle. Boetes zijn soms onredelijk hoog of er worden overtredingen geconstateerd die helemaal niet geconstateerd kunnen of mogen worden. Van Dalen: ,,Die juridische onzekerheid is schadelijk voor de verkeersveiligheid en het komt de arbeidskwaliteit van chauffeurs en handhavers niet ten goede. Het kan niet anders of de Europese Commissie is op de hoogte van deze feiten en anders zijn ze vandaag zeker op de hoogte gebracht. Tot op heden heeft de Europese Commissie geen substantiële stappen gezet om de problemen op te lossen."

Kleinere verschillen boetes

De Europarlementariër wil de Europese Commissie laten onderzoeken of zij een einde kan maken aan de enorme verschillen in boetes in Europese landen. ,,Frauderen met de tachograaf kost in Litouwen bij voorbeeld maximaal 586 euro en in Frankrijk maximaal 30.000 euro met een jaar gevangenisstraf. Als de Europese Commissie niet bevoegd is om die boetes op elkaar af te stemmen dan moet zij er voor zorgen dat de boetes uniform worden benaderd in de landen. Dan bepaalt de Europese Commissie of een overtreding licht of zwaar is. Lidstaten kunnen dan niet langer lichte overtredingen beboeten met duizelingwekkende boetes. In Spanje kreeg iemand bijvoorbeeld een boete van 4601 euro omdat hij niet voldoende reserve printrolletjes voor zijn digitale tachograaf bij zich had."

Hoorzitting

Vandaag organiseerde Van Dalen, samen met zijn Oostenrijkse collega Hella Ranner, een hoorzitting in het Europees Parlement over de problematiek. Daarbij waren onder andere vertegenwoordigers van de Europese Commissie, werkgevers- en belangenorganisaties, en vrachtwagenchauffeurs aanwezig. Opmerkelijk is dat ook de handhavers met een flinke vertegenwoordiging deelnamen aan dit overleg. Tijdens de bijeenkomst werd een intentieverklaring aangeboden aan de plv. Directeur-Generaal Transport van de Europese Commissie. Daarin wordt de Europese Commissie opgeroepen een einde te maken aan de discriminatie van buitenlandse chauffeurs en de grote boeteverschillen te verkleinen. De Commissie heeft toegezegd de intentieverklaring te zullen gaan uitvoeren.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari