ChristenUnie: Bevries begroting Europees Parlement voor 2012

11105-04-2011 17:19 05-04-2011 17:19

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vindt het onacceptabel dat het Europees Parlement haar eigen budget voor 2012 laat groeien. In de eerste ontwerpen groeit de begroting voor 2012 met 2,3% ten opzichte van 2011. Van Dalen: ,,Alle nationale overheden trekken in 2012 de broekriem stevig aan. Ook de Raad en zelfs de Europese Commissie verlagen dat jaar hun begroting met 4,4 en 1,0 procent. Het Europees Parlement stelt echter voor haar eigen interne begroting met 2,3 procent te laten groeien. Dat is voor mij onacceptabel: de begroting moet minimaal worden bevroren.”

In de eerste ontwerpbegrotingen van het Europees Parlement werd nog gesproken over een toename van de begroting met 5,2 procent. Het Europees Parlement heeft ten opzichte van die eerste begroting dus al wat bezuinigingen doorgevoerd. Van Dalen is daarvan echter niet onder de indruk: ,,De meeste van deze bezuinigingen bestaan uit het vooruitschuiven van betalingen die in de toekomst toch gedaan moeten worden. Dat zijn schijnbezuinigingen. Het lijkt mij logischer om echt te bezuinigen, gezien de huidige economische omstandigheden.”

Geen Huis Europese Geschiedenis

Bezuinigen kan ook volgens de Europarlementariër. ,,Er moet bijvoorbeeld geen Huis van de Europese Geschiedenis komen. Dat kost niet alleen tientallen miljoenen in aanschaf, maar ook nog eens meer dan 10 miljoen per jaar aan exploitatie. Ook leggen de Leden van het EP nog steeds geen verantwoording af over hun algemene onkostenvergoeding van 4300 euro per maand. Met scherp toezicht op die vergoeding kan zeker veel geld worden bespaard. Meer soberheid kan en moet!”

Voor Van Dalen speelt de voorbeeldfunctie van het Europees Parlement een grote rol. Volgens hem moet het Europees Parlement het goede voorbeeld geven. ,,Wij moeten laten zien aan burgers en de nationale parlementen dat we in tijden van economische crisis ook zelf bezuinigen en de rekening niet alleen doorschuiven naar de belastingbetaler.” 

De bijdrage kunt u hier terugkijken.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari