Terugkijken op de Groenlezing: verslag kranten en video

groenlezing_tumb08-04-2011 12:11 08-04-2011 12:11

Woensdag 6 april sprak senator Egbert Schuurman de Groen van Prinstererlezing 2011 uit in een volle Eerste Kamer. Zijn verhaal is in enkele kranten aangehaald en die worden hier verzameld. Ook kunt u de hele lezing terugkijken op video. 

 

Schuurman: conservatisme is half werk

DEN HAAG - De conservatieve stroming is 'half werk' en kan daarom nooit een alternatief zijn voor christelijke politiek. Dat zei ChristenUniesenator Egbert Schuurman woensdagavond in de Groen van Prinstererlezing.

Schuurman, die later dit jaar de Eerste Kamer verlaat, vindt dat het conservatisme een aantal goede uitgangspunten heeft, zoals dat de mens geneigd is tot alle kwaad, en dat de rol van de staat beperkt moet zijn. Maar hij vindt het conservatisme ook eenzijdig. 'Vanwege de terecht beperkte visie op de staat, kiezen conservatieven - ook vandaag - voor rechtse politiek, omdat daarin de beperkte visie op de staat terug gevonden zou worden. Het lijkt er op dat ze daarmee de schaduwkanten van ongebreidelde technisch-economische machtsuitoefening ten koste van wat God in zijn schepping gegeven geeft, op de koop toenemen.' Schuurman stelt dat - 'hoezeer waardering voor het verzet tegen de morele crisis ook valt te waarderen' - de conservatieve stroming 'dus half werk en niet toekomstgericht' is.

De materialistische cultuur kraakt volgens de senator in zijn voegen. Hij wijst daarbij op allerlei crises in het milieu en de wereldwijde economie, maar ook de individualisering die leidt tot moreel verval. 'Onze cultuur is door en door materialistisch en individualistisch geworden, blind voor de spirituele dimensie van het bestaan en met weinig of geen aandacht voor essentiële levensverbanden. Er is geen tijd geweest waarin de materiële welvaart zo groot is als in onze tijd, maar ook geen tijd waarin de geestelijke leegte zo ernstig is.'

 

CU-kritiek op conservatisme

DEN HAAG – ChristenUniesenator Schuurman heeft kritiek op het conservatisme. „Er zit niet genoeg diepgang in de beweging en ze kijkt niet ver genoeg vooruit.”

Dat zei Schuurman woensdag in Den Haag, waar hij voor het Wetenschappelijk instituut van zijn partij de Groen van Prinstererlezing uitsprak.

De ChristenUniefractievoorzitter benadrukte dat de uitgangspunten van het conservatisme over de geneigdheid van de mens tot het kwade en over een beperkte staatstaak, goed zijn.

Maar volgens hem boren de conservatieven niet diep genoeg. Ze nemen niet hun uitgangspunt in de heilsgeschiedenis van schepping, zondeval, verlossing en wederkomst. „Ze kijken niet ver genoeg terug naar het verleden en zien niet ver genoeg in de toekomst.”

Het conservatisme is wel kritisch ten opzichte van een pool van de verlichting, namelijk de ongebonden vrijheid, maar laat „de overmacht van wetenschap, technologie en economie accepteert.” Volgens Schuurman biedt het conservatisme „half werk” en kan het dus geen alternatief zijn voor christelijke politiek.

Ook de PVV van Wilders kan geen alternatief zijn voor christenen, zo stelde Schuurman tijdens de discussie die op de lezing volgde. Dat deze partij voorstander is van het homohuwelijk, moet voor christenen een reden zijn niet op de PVV te stemmen.

Verder stelde Schuurman dat de manier waarop Wilders over buitenlanders spreekt, niet aansluit bij de wijze waarop christenen over hun naasten behoren te spreken. De ChristenUniesenator vindt het tevens zorgwekkend dat de PVV feitelijk een beweging is waarin één man, te weten Wilders, alles voor het zeggen heeft.

 

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari