Europese Unie moet mensenhandel sterker tegengaan

Klanten en kijkers op de Wallen prostitutie15-04-2011 09:10 15-04-2011 09:10

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Commissie meer inspanningen doet om mensenhandel tegen te gaan. Daarover heeft hij een Schriftelijke Vraag ingediend bij de Commissie. Van Dalen: ,,Er lopen vanuit de Europese Unie nauwelijks projecten in Midden- en Oost-Europa gericht op preventie van prostitutie en projecten voor opvanghuizen en re-integratieprojecten voor slachtoffers van mensenhandel in die landen. Het is daarnaast ook onduidelijk of de lopende projecten hun beoogde doelen behalen.”

In Nederland kunnen vrouwen jammer genoeg legaal werken in de prostitutie als zelfstandigen. Onder hen zijn veel vrouwen uit landen van Midden- en Oost-Europa. In de praktijk zit er achter de prostitutie veelal een systeem van uitbuiting, dwang en fysiek geweld, volgens de Europarlementariër. ,,Van mensenhandel is helaas regelmatig sprake. Veel vrouwen en meisjes worden gedwongen `arbeid´ te verrichten. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van het Scharlaken koord en het rapport ´Een kwetsbaar beroep´ van onderzoeksbureau Beke uit het najaar 2010, opgesteld in opdracht van de gemeente Amsterdam.”

Daarnaast wordt in de landen van herkomst weinig gedaan jonge meisjes te waarschuwen voor en te beschermen tegen prostitutie. Van Dalen: ,,Er zijn Europese subsidies beschikbaar om vrouwen die slachtoffer zijn geworden van prostitutie en mensenhandel op te vangen in het land van herkomst, maar hier wordt te weinig gebruik van gemaakt en daardoor wordt weinig effect bereikt.”

Mensenhandel

Van Dalen wil daarom van de Europese Commissie weten of deze bekend is met rapporten die aangeven dat er sprake is van mensenhandel in de prostitutie in Nederland. Van Dalen: ,,De Europese Commissie moet, als hoedster van de verdragen, optreden als het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie wordt geschonden.”

De Schriftelijke Vraag vindt u hier. 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari