Van Dalen maakt zich zorgen om beveiligingslek pinpas

pinpas19-05-2011 11:24 19-05-2011 11:24

Volgens berichten in de pers kan de pinpas in Europese landen betrekkelijk gemakkelijk gekraakt worden. Europarlementariër Peter van Dalen heeft hierover Schriftelijke vragen aan de Europese Commissie gesteld. In Nederland is onlangs een beveiligingsgat bij nieuwe betaalkaarten gedicht, elders in Europa is dat nog niet gebeurd. Van Dalen: ,,Dat is verbijsterend, zo lopen consumenten een groot risico de dupe te worden van skimmers, juist nu het toeristenseizoen begint.”

De  Europarlementariër hoort graag de opvatting van de Commissie is over deze zaak  en welke stappen deze onderneemt om deze uiterst kwalijke situatie zo spoedig mogelijk te stoppen. Van Dalen wil ook weten of er gegevens bekend zijn over hoeveel mensen nu al, en in welke mate, zijn gedupeerd. ,,Spoed is van belang omdat we aan de vooravond staan van het toeristenseizoen en velen dus zullen gaan pinnen in Europa.”

Bescherming persoonsgegevens

De Europarlementariër begrijpt niet dat dit lek nog niet Europa-breed is aangepakt. ,,Hoe kan het dat in Nederland een dergelijk lek op de beveiliging van betaalpassen reeds is gedicht maar dat dit elders in Europa nog niet is gedaan? Hoe wordt toegezien op de beveiliging van pincodes op betaalkaarten? Ik wil graag horen welke stappen de toezichthouder zet.”

,,Een paar weken geleden zijn een paar miljoen creditcard gegevens van online gamers gestolen door hackers. Het lijkt me goed een breder debat te voeren over de bescherming van persoonsgegevens”, aldus Van Dalen. Hij gaat met zijn fractie een verzoek indienen om nog voor de zomer een debat met de verantwoordelijke Eurocommissaris te houden over bescherming van persoonsgegevens in het financiële verkeer.

 


Schriftelijke Vraag aan de Europese Commissie

Volgens berichten in de Nederlandse pers, zoals De Telegraaf en het NRC van 19 mei, kan de pinpas in Europese landen betrekkelijk gemakkelijk gekraakt worden. In Nederland is onlangs een beveiligingsgat op nieuwe betaalkaarten gedicht, elders in Europa is dat nog niet gebeurd. Dat is verbijsterend, zo lopen consumenten een groot risico de dupe te worden van skimmers. Juist nu het toeristenseizoen begint.

Ik heb de volgende vragen aan de Commissie:

  1. Bent u bekend met diverse persberichten, dat nieuwe betaalpassen betrekkelijk gemakkelijk te kraken zouden zijn? Zo ja, wat is uw opvatting daarover?
  2. Welke stappen onderneemt u om deze uiterst kwalijke situatie zo spoedig als mogelijk is te stoppen? Spoed is van belang omdat we aan de vooravond staan van het toeristenseizoen en velen dus zullen gaan pinnen over de grens in Europa;
  3. Zijn gegevens bekend hoeveel mensen nu al, en in welke mate, zijn gedupeerd? Hoe worden deze mensen in hun verlies gecompenseerd?
  4. Hoe wordt toegezien op de beveiliging van pincodes op betaalkaarten? En welke stappen heeft die toezichthouder nu al, gegeven deze nieuwe situatie, gezet?

Hoe kan het dat in Nederland een dergelijk lek op de beveiliging van betaalpassen al is gedicht maar dat dit elders in Europa (nog) niet is gedaan?

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari