Geen Europees geld voor Hamas na verzoening met Fatah

vlaggen israel palestina20-05-2011 11:35 20-05-2011 11:35

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil dat de Europese Commissie er scherp op toeziet dat er geen Europees geld wordt gebruikt voor steun aan de terroristische organisatie Hamas. Van Dalen: ,,De EU steunt de Palestijnse Autoriteit met jaarlijks honderden miljoenen. Nu Hamas en de Palestijnse Autoriteit zich verzoend hebben, is het mogelijk dat dit geld gebruikt wordt voor steun aan Hamas. Dat mag niet gebeuren.”

Op 4 mei 2011 hebben Fatah (de Palestijnse Autoriteit), Hamas en verschillende kleinere Palestijnse organisaties een verzoeningsdocument in Cairo ondertekend. Dit betekent onder meer dat de regimes in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever worden ontbonden en dat er een gezamenlijk bestuur komt dat voorbereidingen zal treffen voor nieuwe verkiezingen in september 2011.

Verzoening

Hamas is volgens de Europese Unie een terroristische organisatie. Daarnaast is de Europese Unie de grootste donor van de Palestijnse Autoriteit. Van Dalen vraagt zich af hoe de Europese Commissie de verzoening tussen Hamas en Fatah beoordeelt. ,,Deelt de Europese Commissie mijn vrees dat door de verzoening tussen Hamas en Fatah de invloed van het Iraanse regime op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever toeneemt?”

De verzoening tussen Hamas en Fatah levert volgens de Europarlementariër geen positieve bijdrage voor het vredesproces in het Midden Oosten. ,,Is de Europese Commissie met mij van mening dat het ontoelaatbaar is dat Europees geld wordt gebruikt om de terroristische organisatie Hamas op enigerlei wijze te financieren, ook na deze ‘fusie’? De Europese Commissie moet er scherp op blijven toezien dat er ook in de toekomst geen Europees geld direct of indirect wordt gebruikt voor steun aan Hamas of aan projecten van Hamas. De hulp aan de Palestijnse Autoriteit moet onmiddellijk opgeschort worden wanneer blijkt dat er toch Europees geld bij Hamas of Hamas-projecten terecht komt.” 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari