ChristenUnie vraagt steun EU voor oppositie Wit-Rusland

20-05-2011 11:56 20-05-2011 11:56

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) maakt zich ernstige zorgen om de rechten van enkele oppositieleiders in Wit-Rusland. Eén van de leiders, Pavel Sievarynets, is op 16 mei veroordeeld tot 3 jaar werkkamp. Van Dalen heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie: ,,Alleen omdat hij gebruikmaakte van een democratisch recht, en als leider oppositie voerde tijdens de verkiezingen, is Sievarynets veroordeeld. De EU moet steun verlenen aan de activiteiten van de democratische oppositie in Wit-Rusland en zich uitspreken tegen deze veroordeling.”

In Wit-Rusland zijn een paar maanden na de gewelddadige protesten volgend op de presidentsverkiezingen van 19 december 2010, nu de eerste straffen aan oppositieleiders uitgedeeld. Eén van de leiders, Pavel Sievarynets, co-voorzitter van de Belarussische Christendemocraten (BCD), is op 16 mei veroordeeld tot 3 jaar detentie in een werkkamp. Samen met Sievarynets zijn ook twee andere oppositieleiders, Iryna Khalip en Siarhej Martseleu, tot vrijheidsstraffen veroordeeld. Eerder al zijn straffen uitgesproken tegen andere oppositieleiders.

Gewelddadig regime

Europarlementariër Van Dalen zou graag zien dat de Commissie in actie komt. ,,Wat is de Commissie concreet van plan? Ik wil graag weten wat voor acties de Commissie al heeft ondernomen tegen het ondemocratische en gewelddadige regime van President Alexander Lukashenko. De Commissie zou moeten weten dat velen uit de oppositie in voorarrest hebben gezeten en dat hen verboden is te spreken over hoe zij behandeld zijn tijdens dit voorarrest. Ik zou graag zien dat de Commissie een onderzoek start naar de behandeling van gearresteerde oppositieleden tijdens hun voorarrest naar aanleiding van de verkiezingsuitslag eind december.”

 


 

Schriftelijke vraag:

In Wit-Rusland zijn een paar maanden na de gewelddadige protesten na de presidentsverkiezingen van  19 december 2010 nu de eerste straffen aan oppositieleiders uitgedeeld. Eén van de leiders, Pavel Sievarynets, co-voorzitter van de Belarussische Christendemocraten (BCD), is op 16 mei jl. veroordeeld tot 3 jaar in een werkkamp. Samen met dhr. Sievarynets zijn ook twee andere oppositieleiders, Iryna Khalip en Siarhej Martseleu, tot vrijheidsstraffen veroordeeld. Eerder al zijn straffen uitgesproken tegen andere oppositieleiders.

 

  1. Is de Commissie bekend met de veroordeling tot 3 jaar gedwongen arbeid in een werkkamp van Pavel Sievarynets?
  2. Is de Commissie voornemens om tegen deze veroordeling in actie te komen, en zo ja, wat is de Commissie concreet van plan?
  3. Is het de Commissie bekend dat naast de heer Sievarynets er vele andere leden van de oppositie in voorarrest hebben gezeten en dat hen verboden is te spreken over hoe zij behandeld zijn tijdens dit voorarrest. Is de Commissie voornemens om een onderzoek te starten naar de behandeling van gearresteerde oppositieleden tijdens hun voorarrest n.a.v de verkiezingsuitslag eind december?
  4. Op wat voor manier ondersteunt de Commissie de activiteiten van de democratische oppositie in Wit-Rusland?
  5. Wat voor acties heeft de Commissie al ondernomen tegen het ondemocratische en gewelddadige regime van President Alexander Lukashenko? En welke maatregelen zijn nog meer mogelijk?

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari