EU benadeelt Europese piloten met Amerikaans vliegbrevet

vliegtuig25-05-2011 11:14 25-05-2011 11:14

Het Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) wil dat Europese piloten met een Amerikaans vliegbrevet niet langer met een Amerikaans vliegtuig in de EU mogen vliegen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is verbijsterd over het plan: “Dit voorstel is geheel in strijd met internationale afspraken van de Internationale Luchtvaartorganisatie. In die afspraken staat dat piloten vliegtuigen mogen besturen wanneer zij hun vliegbrevet hebben gehaald in het land waar het vliegtuig geregistreerd staat. De plek waar wordt gevlogen of de woonplaats van de piloot doet niet ter zake. Op deze manier gaan we Europese piloten discrimineren en zetten we hun banen op het spel. Dat is onacceptabel. Ik wil dan ook dat het Europees Parlement het voorstel van EASA verwerpt."

Van Dalen ziet geen noodzaak om de wetgeving op dit punt aan te passen en de internationale overeenkomsten te tarten: ,,Amerikaanse vliegbrevetten zijn van zeker zo goede kwaliteit als Europese vliegbrevetten. Waarom zou je Europese piloten met een Amerikaans vliegbrevet dan verplichten om ook een Europees vliegbrevet te halen? Deze wetgeving betekent dat 68.000 Europese piloten vijf maanden lang moeten worden hergeschoold. Dat kost veel geld, € 2000 per piloot, en leidt onvermijdelijk tot baanverlies onder deze piloten. Luchtvaartmaatschappijen met Amerikaanse vliegtuigen zullen minder vaak kiezen voor een piloot uit Europa."

Overeenkomst

Volgens de EASA zal het allemaal niet zo´n vaart lopen. De wetgeving moet ingaan per april 2014 en voor die tijd verwacht het Agentschap dat de EU en de VS een afspraak weten te maken over het wederzijds erkennen van vliegbrevetten. Volgens Peter van Dalen is dat een naïeve gedachte: ,,Het wederzijds erkennen van vliegbrevetten ligt erg gevoelig. Het is dan ook niet te verwachten dat hierover op korte termijn een overeenkomst tussen de VS en de EU wordt gesloten. Er zijn ook nog geen voorbereidende gesprekken over dit onderwerp gestart. Daarom moet het EP nu niet akkoord gaan met deze voorstellen. Anders dreigen we vanaf 2014 de Europese piloten te discrimineren en dat moeten we voorkomen.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari