Geen duidelijke keuzes EP bij Meerjarig Financieel Kader

Euros08-06-2011 11:19 08-06-2011 11:19

In het debat over het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) noemde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de keuzes die het Europees Parlement maakt een gemiste kans. Van Dalen: ,,Deze aanpak zal het vertrouwen van de burger voor Europa niet herstellen. Het EP maakt geen duidelijke keuzes. Gemiste kans!”

Het sleutelwoord voor Europa is volgens de Europarlementariër vertrouwen. ,,De Europese instellingen, en zeker dit Parlement, moeten het vertrouwen van de burgers terugwinnen. Dat vertrouwen is ver teruggezakt, dat laten enquêtes keer op keer zien.  Hoe is het vertrouwen te herstellen?”

Volgens Van Dalen moet het EP in het nieuwe MFK duidelijke keuzes te maken. ,,Dat betekent niet méér Europa of meer geld voor Europa, maar een beter Europa. Een Europa met toegevoegde waarde. Dus geen Europese bemoeienis met zaken die de Lidstaten prima zelf kunnen regelen zoals sport of toerisme.”

De Europarlementariër wil het cohesiefonds inzetten voor de echt armere Europese regio´s. ,,Nu gaat nog 50% van dat geld naar rijke Lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk. Als we dit goed aanpakken kan ook het onnodige rondpompen van geld gestopt worden en kan het netto budget uiteindelijk omlaag.” Daarnaast moeten de EU investeren in toekomstbestendige landbouw en industrie, volgens Van Dalen.

,,Het rapport Polledo is een flop", aldus Van Dalen. ,,Van alles en nog wat wordt in de grote kookpot gegooid en de burger moet die smurrie maar verteren. Eet smakelijk maar pas op, stik er niet in!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari