Geloofwaardigheid Europees Parlement zakt onder nul door goedkeuring rapport EU-meerjarenbegroting

zaal.jpg08-06-2011 13:25 08-06-2011 13:25

Vandaag heeft een meerderheid van het Europees Parlement het rapport over de EU-meerjarenbegroting 2014-2020 aangenomen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is zeer teleurgesteld over de uitkomst. ,,De geloofwaardigheid van het Europees parlement heeft een nieuw dieptepunt bereikt", aldus Van Dalen.

In het rapport is te lezen dat het meerjarenbudget van de EU met moet 5% stijgen, dat er geen structurele veranderingen in het begrotingsbeleid worden doorgevoerd, dat ongebruikt geld niet langer aan de lidstaten wordt teruggegeven en dat de EU door middel van zes verschillende extra belastingen meer inkomsten wil binnenhalen.

De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, waar Van Dalen onderdeel van uitmaakt, heeft zich tegen het rapport uitgesproken. Van Dalen: ,,Meer geld uitgeven aan vrijwel alle begrotingsposten zonder Europa echt te hervormen past niet in de ECR-lijn. Daarom heb ik met overtuiging tegen het rapport gestemd."

Geloofwaardigheid op het spel

Van Dalen stond ook mede aan de basis van een amendement dat door zijn fractie werd ingediend om de begrotingsbrief van vijf Europese regeringsleiders - waaronder premier Rutte - aan de orde te stellen. ,,Deze vijf hebben in een brief duidelijk aangegeven dat de komende begroting ten hoogste met het inflatiecijfer mag stijgen. Helaas werd dit amendement ruimschoots verworpen."

Van Dalen verklaarde na afloop van de stemming dat door het goedkeuren van dit rapport de geloofwaardigheid van het Europees Parlement tot onder nul is gedaald. ,,Het EP had nu dé kans zijn geloofwaardigheid onder de burgers te herstellen. Het tegendeel is echter gebeurd. Zeer tragisch!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari