Europa wil gele hesjes voor fietsers verplichten

fiets21-06-2011 16:56 21-06-2011 16:56

Europarlementariër Peter van Dalen heeft grote bezwaren tegen het rapport over verkeersveiligheid, waarover dinsdagmorgen 21 juni werd gestemd in de Transportcommissie van het Europees Parlement. Van Dalen, Vicevoorzitter van die Transportcommissie: ,,Het rapport komt met verschillende veiligheidsmaatregelen die auto’s duizenden euro’s duurder maken. Dan moet u denken aan een alcoholslot en uniforme eisen voor banden. Maar met name fietsers moeten er aan geloven. Het rapport wil dat fietsers in heel Europa verplicht een geel hesje gaan dragen, dat zou veiliger zijn. Hiermee wordt gesuggereerd dat fietsen gevaarlijk is terwijl het de meest veilige vorm van vervoer is. Fietsers moeten geen gele kanarie worden."

Volgens de Europarlementariër moeten we veiligheidsmaatregelen nemen die zich al bewezen hebben. ,,De aanleg van meer aparte fietspaden helpt gegarandeerd de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. En natuurlijk moet iedere fietser er voor zorgen dat z´n verlichting in orde is.”

Kosten

In het rapport wordt onder meer voorgesteld dat auto's een alcoholslot moeten hebben. Ook moeten bestuurders van auto’s een keer in de tien jaar verplicht een ogentest doen en moeten alle inzittenden van auto’s veiligheidsvesten dragen. Daarnaast moet elke lidstaat het puntenrijbewijs invoeren. Peter van Dalen is voor veiligheid, maar vindt de voorstellen veel te ver gaan. ,,De kosten van alle maatregelen komen uiteindelijk te liggen bij de gebruiker, want alle extra maatregelen maken auto’s en andere voertuigen duurder. Terwijl van al die maatregelen niet is aangetoond dat ze de verkeersveiligheid verbeteren.”

Nog fundamenteler is volgens de Europarlementariër dat Europa zich niet in hoeft te mengen in deze zaken. ,,Dat kunnen Lidstaten heel goed zelf af. In sommige Lidstaten, zoals Duitsland of Oostenrijk is het volstrekt begrijpelijk om winterbanden verplicht te stellen, maar waarom zou dat ook moeten in een land als Spanje? Lidstaten moeten hierin zelf keuzes maken en niet Europa.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari