Een geraamte kan de broekriem niet aanhalen

10122-06-2011 21:00 22-06-2011 21:00

De Griekse crisis ligt mede aan de basis van het debat over economische governance in het EP. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) spitste zijn speech vanavond daarom toe op de situatie in Griekenland. Hieronder is de speech te lezen, die hij uitsprak in de Plenaire vergadering.

,,Om aan de Grieken meer te lenen en van hen meer bezuinigingen te eisen is onverstandig. De Grieken kunnen de leningen nooit terugbetalen en een economie die op sterven na dood is kan niet bezuinigen. Je kunt van een geraamte niet vragen, de broekriem aan te halen.

Wat is dan wel nodig?

1. Degenen in dit Parlement die Griekenland binnen de Eurozone hebben gehaald moeten met de Belgische minister Reynders schuld bekennen: dit had niet mogen gebeuren;

2. De Griekse schuld moet voor een deel worden afgeboekt. Om zeker te zijn dat de rest-schuld wél wordt afbetaald moet een meerjarenherstelplan voor de Griekse economie worden gemaakt;

3. Het Stabiliteits- en Groeipact moet automatische sancties tegen Eurozondaars bevatten. Want deze ellende: dat was eens maar nóóit meer. Op dit punt had het rapport van collega Wortmann krachtiger gemogen.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari