Alternatieven voor genetisch gemodificeerde gewassen nodig

Naamloos05-07-2011 12:02 05-07-2011 12:02

In Straatsburg werd vandaag gedebatteerd over de mogelijkheid voor lidstaten om de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op hun grondgebied te beperken of te verbieden. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) betoogde dat landen deze teelt moeten kunnen beperken of verbieden. ,,Maar ik roep de Commissie vooral op haast te maken met het erkennen van alternatieve technieken, zoals cisgenese."

De ChristenUnie heeft volgens Van Dalen altijd gepleit voor een breed afwegingskader voor import en teelt van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO´s). ,,De veiligheid van mens, dier en milieu moet centraal staan. Het rapport van mevrouw Lepage bevestigt en versterkt de argumenten waarop lidstaten GMO-teelt kunnen beperken of verbieden. Ik steun haar in die benadering. Tal van onderzoeken laten zien dat de Europese consument weinig van GMO´s moet hebben. Ook dreigen boeren er door geheel afhankelijk te raken van grote multinationals. Daarom moet er meer aandacht komen voor de alternatieven van genetische modificatie."

Cisgenese

De Europese Commissie doet al jaren onderzoek naar alternatieve technieken in plantveredeling, waaronder cisgenese. Van Dalen: ,,Ik roep de Commissie op haast te maken om cisgenese te erkennen als veilige techniek! Op een hoorzitting die ik afgelopen maand over cisgenese organiseerde werd deze oproep ook gedaan door academici, consumenten en het bedrijfsleven. Ik hoop dat de Commissaris snel gehoor geeft aan die oproep!"

Cisgenese combineert de snelheid van genetische modificatie met de veiligheid van klassieke veredeling. Dat betekent enorme tijdswinst voor de teler, omdat klassieke veredeling veel minder te sturen is en veel ongewenste genen meekomen in het nieuwe plantenras. Daarnaast is het minstens zo veilig als klassieke veredeling, omdat alleen gewenste, natuurlijke, veilige genen worden ingebracht. Bovendien heeft cisgenese aanzienlijke milieuvoordelen, omdat bij resistente rassen veel minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari