Ongestraft racen voor buitenlanders op Nederlandse wegen voorbij

101021706-07-2011 13:26 06-07-2011 13:26

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is zeer verheugd over het wettelijk akkoord dat het Europees Parlement en de Raad hebben gesloten over het grensoverschrijdend handhaven van verkeersovertredingen. Het Europees Parlement stemde vandaag in met het akkoord. Van Dalen was als Vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement direct betrokken bij de totstandkoming van dit akkoord. ,,Tot op heden konden buitenlandse automobilisten in Nederland ongestraft te hard rijden. Ze werden wel geflitst maar er bestond geen systeem om de boetes ook daadwerkelijk te innen. Met deze nieuwe Europese wet komt daar een einde aan. Dat is heel goed voor de verkeersveiligheid in ons land en in Europa", aldus Van Dalen.

Nederland heeft in het verleden al wel een verdrag gesloten met landen als Duitsland en Zwitserland over het grensoverschrijdend innen van verkeersboetes. Maar automobilisten uit andere landen zoals Polen, Denemarken of Tsjechië konden in Nederland ongehinderd hun gang gaan. Buitenlandse automobilisten vormen 5 procent van het verkeer, maar veroorzaken 50 procent van de verkeersovertredingen. Van Dalen:,,Alleen als ze echt door de politie aan de kant werden gezet hadden ze een probleem en moesten ze een boete betalen. Maar flitspalen of mobiele flitsers waren voor hen geen belemmering om het gaspedaal diep in te drukken. Dat is nu voorbij!”

Effectief politieoptreden

Gedurende de onderhandelingen was het onzeker of Nederland de verkeersregels kon handhaven ten opzichte van buitenlanders. Er lag een Duits voorstel op tafel om te werken met een systeem van bestuurdersaansprakelijkheid, waarbij de bestuurder de boete krijgt. In Nederland werkt de politie met kentekenaansprakelijkheid, dan krijgt de kentekenhouder de boete. Als Nederland buitenlandse automobilisten alleen op basis van bestuurdersaansprakelijkheid had mogen aanpakken, zou effectief politieoptreden niet mogelijk zijn. Gelukkig werd een voorstel van Van Dalen om beide systemen te accepteren aangenomen. Van Dalen: ,,Het voorstel van de bestuurdersaansprakelijkheid, dat uit de koker van Duitsland kwam, zou betekenen dat zelfs het eerder gesloten en prima functionerende verdrag tussen Nederland en Duitsland ongeldig zou worden. Daarmee zou de A12 voor Duitse automobilisten opnieuw een racebaan tussen de grens en de kust worden. Mijn voorstel om met beide systemen te gaan werken, werd door de meerderheid gesteund, waardoor effectief Nederlands politieoptreden tegen buitenlandse hardrijders wel mogelijk is."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari