Europese luchthavens krijgen geavanceerde Security scanners

2006_0222DijkPix0017 Schiphol06-07-2011 13:43 06-07-2011 13:43

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het gebruik van geavanceerde Security Scanners op Europese luchthavens. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is tevreden dat alleen de meest moderne scanners ingevoerd mogen worden op Europese luchthavens. Security scanners zijn machines die controleren of luchtvaartpassagiers geen gevaarlijke voorwerpen aan boord van een vliegtuig meenemen. Security scanners kun je volgens de Europarlementariër zien als de opvolgers van de metaaldetectors die nu nog op veel Europese luchthavens staan. ,,De Security Scanner scant niet alleen metalen voorwerpen maar ook mogelijk gevaarlijke niet-metalen voorwerpen zoals vloeistoffen. Dat is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen het terrorisme."

 Van Dalen wil dat luchthavens de meest geavanceerde security scanner gebruiken, ook om de privacy te garanderen. ,,Oude systemen maken foto´s van de passagiers om gevaarlijke voorwerpen op te sporen. Dit kan de privacy schaden en het is onnodig. De nieuwste security scanners maken geen foto´s, maar scannen alleen en geven vervolgens op een standaardplaatje aan waar een eventueel gevaarlijk voorwerp kan zitten."

Passagiersvrijheid

,,We moeten in het belang van de volksgezondheid de hoogste normen stellen aan de security scanners," volgens Van Dalen: ,,Oude systemen, ook wel bekend als bodyscanners, gebruiken röntgenstraling in hun technologie, en dat is niet goed voor de gezondheid van de passagier, zeker niet wanneer een passagier meerdere keren per jaar door een dergelijke machine moet. Alleen de scanners die aan de hoogste normen voldoen mogen worden toegelaten op de Europese luchthavens."

Wel wil Van Dalen dat passagiers de keuze krijgen of zij een security scan ondergaan of niet: ,,Ik wil niet dat passagiers verplicht door een apparaat moeten, waar zij zich niet vertrouwd in voelen. Maar dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid op de Europese luchthavens. Daarom is het alternatief niet een metaal detector maar een grondige en veel langer durende handmatige fouillering.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari