ChristenUnie tegen verhoging Europese begroting

Europees Parlement06-07-2011 17:19 06-07-2011 17:19

Vandaag heeft het Europees Parlement een rapport aangenomen waarin wordt gesteld dat de begroting van de Europese Unie fors moet groeien. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft nadrukkelijk afstand genomen van dit voorstel: ,,Het is volstrekt onverantwoord om de begroting van de Europese Unie zo hard te laten stijgen. De Europese Unie moet het voorbeeld van de nationale regeringen volgen en de broekriem aantrekken in de huidige economische situatie”, aldus Van Dalen. ,,Er wordt gesuggereerd dat de Europese begroting tussen de 2,5% en 10% van de nationale begrotingen moet zijn, terwijl dat nu nog 1% is. Ik ben faliekant tegen zo’n enorme verhoging.”

Eén zetel IMF

In het rapport wordt gepleit voor één zetel voor de hele EU bij het IMF. Daardoor zou de EU meer met één mond gaan spreken en meer invloed op het wereldtoneel hebben. Van Dalen: ,,De invloed van de EU zal door dit onzalige voorstel juist drastisch afnemen. Europa gaat namelijk niet met één mond spreken, daarvoor zijn de belangen van de lidstaten in en buiten de Eurozone te verschillend. En als er al met één mond wordt gesproken wordt dit de mond van de grote lidstaten. De conclusie is dat Nederland zijn invloed definitief kwijt raakt bij één EU zetel bij het IMF."

EU belastingen

Ten slotte is Van Dalen niet te spreken over de wijze waarop de begroting moet worden gefinancierd. ,,De meerderheid van het Europees Parlement wil Europese belastingen invoeren. Dat zou de band tussen de burger en Europa vergroten. Het lijkt mij stug dat de invoering van belastingen tot warme gevoelens leidt bij de burgers. Daarnaast zouden met Europese belastingen de bijdragen van de lidstaten naar beneden kunnen. Dat is een vestzak/broekzak argument. Of het nu afdrachten van de lidstaten zijn of Europese belastingen, de rekening komt uiteindelijk bij de Europese burger te liggen. Laten we daarom in zijn belang de Europese begroting in toom houden en deze verantwoord besteden!”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari