ChristenUnie tegen eenzijdig uitroepen van Palestijnse staat

Jordaanoever Israel vierkant14-09-2011 18:54 14-09-2011 18:54

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil niet dat de Palestijnse Autoriteit op 20 september bij de Verenigde Naties een Palestijnse staat laat uitroepen. Volgens Van Dalen wordt daarmee het vredesproces ernstig in gevaar gebracht. ,,De onderhandelingen over vrede in het Midden-Oosten verlopen erg moeizaam. Indien de Palestijnen nu ook nog eenzijdig door de VN een Palestijnse staat laten uitroepen lijkt een vreedzame oplossing nauwelijks nog haalbaar”, aldus Van Dalen in het debat vandaag in het Europees Parlement over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Volgens Van Dalen is het belangrijk dat alle partijen die deelnemen aan de vredesonderhandelingen samen stappen zetten in de richting van vrede. Van Dalen: ,,Wanneer de Palestijnen op eigen houtje beslissingen gaan nemen waar de anderen het niet mee eens zijn, komt de vrede in het Midden-Oosten bepaald niet dichterbij. Alle partijen moeten een bijdrage leveren aan het proces. Dat geldt nu in het bijzonder voor de Palestijnen.”

Volgens de Europarlementariër moet de EU, als grootste financier van de Palestijnse Autoriteit, een duidelijke impuls geven aan de onderhandelingen. Dat kan de EU doen door de Palestijnen ervan te overtuigen dat een eenzijdig uitgeroepen staat een verkeerde stap is. Van Dalen wil dat de Commissaris voor het EU Buitenland beleid, Ashton, met die boodschap naar de Palestijnse Autoriteit gaat. ,,Oplossingen voor het vredesproces moeten worden gevonden aan de onderhandelingstafel” aldus Van Dalen.

Van Dalen is evenmin te spreken over de Turkse premier Erdogan. Die zei afgelopen dinsdag dat het erkennen van een Palestijnse staat geen optie, maar een plicht is. Van Dalen: ,,Erdogan wil graag de grote staatsman van het Midden-Oosten worden. En het oude Ottomaanse rijk herstellen. Dat doet hij vooral door Israël publiekelijk te bedreigen. Vandaar dat Erdogan oproept de Palestijnse staat te erkennen om zo het vredesproces te verstoren. Dat is onacceptabel. Deze man vormt een serieus risico voor de vrede in het Midden-Oosten.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari