Rio-top: duidelijke afspraken over duurzaam visserijbeheer nodig

vissersboten.jpg28-09-2011 16:39 28-09-2011 16:39

Het gaat de verkeerde kant op met overbevissing van onze oceanen. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in het debat over de komende VN conferentie in Rio de Janeiro. Van Dalen: ,, Als we in Rio het tij niet keren is de schade onherstelbaar.”

De Europarlementariër pleit voor duurzaam visserijbeheer. Van Dalen: ,,We moeten er op toezien dat de visbestanden op peil kunnen blijven. Daarnaast moet gebruik worden gemaakt van vangsttechnieken die de zeebodem sparen en de kans op bijvangst verminderen. Veel mensen zijn werkzaam in de visserijsector en ongeveer een kwart van de wereldbevolking heeft vis als belangrijkste voedselbron. Zij worden de dupe van overbevissing. ”

De snelheid en de manier waarop we de oceanen leegvissen, brengen grote schade aan, volgens Van Dalen. ,,Zo wordt 80% van de vissoorten overbevist, waardoor veel soorten dreigen te verdwijnen. Er worden veel meer vissen gevangen dan er bij komen. De wereldzeeën zijn bij uitstek gebieden waar we met elkaar duidelijke afspraken over moeten maken én nakomen: we vissen immers uit dezelfde vijver.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari