Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering moet stoppen

Overzicht Europa vanuit Ruimte29-09-2011 09:02 29-09-2011 09:02

Het globaliseringsfonds is een geheel onnodige reactie van Europa op de crisis. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) steunt de verlenging van de looptijd van het fonds daarom niet. ,,Als bedrijven al geholpen zouden moeten worden in moeilijke tijden, laat dat dan gedaan worden door nationale of regionale overheden. Die kennen de specifieke omstandigheden het beste."

Het fonds helpt niet, volgens de Europarlementariër. ,,Integendeel. Terwijl landen als China en de andere opkomende economieën zich richten op nieuwe producten en markten, kiest Europa voor een defensieve houding met zo’n fonds en ontbreekt het aan een samenhangende groeistrategie."

Geld rondpompen

,,Het noodfonds pompt slechts geld rond tussen de hoofdsteden en Brussel, en vergroot de Europese bureaucratie. Stoppen met het fonds is de enig juiste route", volgens Van Dalen.

Het is de Europarlementariër een doorn in het oog dat in het Europees Parlement heel schijnheilig met de toekenning van fondsaanvragen wordt omgesprongen. ,,Veel collega’s stemmen alleen voor steun aan bedrijven in hun eigen land, en stemmen bij overige aanvragen tegen. Dat is natuurlijk om de kiezers in land of eigen regio te paaien."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari