Peter van Dalen: handhaving arbeidstijden zelfstandige chauffeurs is onmogelijk en onnodig

01-10-2011 15:59 01-10-2011 15:59

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) ziet niets in de handhaving van de Europese arbeidstijdenregeling voor zelfstandige chauffeurs. Dat heeft de Europarlementariër, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, vandaag gezegd op een goed bezochte bijeenkomst met wegvervoerders van Transport en Logistiek Nederland – Kleine Transport Ondernemers. Volgens Van Dalen is handhaving onmogelijk en onnodig: ,,Onmogelijk omdat een inspecteur niet kan nagaan hoe een zelfstandige chauffeur de dagelijkse tijd doorbrengt. Onnodig omdat deze regeling de verkeersveiligheid niet bevordert.”

Afgelopen week heeft Duitsland aangekondigd de arbeidstijden van zelfstandige chauffeurs niet te handhaven. Van Dalen wil dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt: ,,Ik roep minister Schultz van Haegen op, samen het haar Duitse collega, te strijden tegen deze arbeidstijdenregeling. De Duitsers hebben gelijk: de regeling is compleet overbodige Europese wetgeving”

Voorstanders van de arbeidstijdenregeling beweren dat de regeling goed is voor de verkeersveiligheid. Peter van Dalen bestrijdt dat: ,,Alle vrachtwagenchauffeurs, zelfstandig ondernemer of werknemer, vallen onder de Europese rij- en rusttijdenregeling. Die regelt én bevordert met behulp van de tachograaf de verkeersveiligheid. Dat is wat anders dan de arbeidstijdenregeling. Die regelt de verhouding tussen de werkgever en de werknemer en heeft geen invloed op de verkeersveiligheid.”

Van Dalen, die zelf jarenlange ervaring heeft in de handhaving, stelt dat het onmogelijk is de arbeidstijdenregeling te handhaven. De Europarlementariër: ,,Wie controleert hoeveel uur een zelfstandige ondernemer op een dag heeft gewerkt? En ook: hoe kun je nagaan wat die ondernemer dan gedaan heeft, er wordt immers niet alleen gereden maar ook tijd besteed aan administratie en acquisitie. Een inspecteur kan dat nooit controleren. De werkdruk bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat is al hoog, laten we de inspectie niet opzadelen met onmogelijk en onnodig werk. Leg de nadruk bij de handhaving van het wegvervoer op de rij- en rusttijden. Daar worden de Nederlandse wegen écht veiliger van!”

Peter van Dalen was vandaag op een bijeenkomst van Transport en Logistiek Nederland – Kleine Transport Ondernemers in het Aviodrome in Lelystad. Hij ontving daar, uit handen van voorzitter Marius van der Valk, het eerste exemplaar van het Handboek Kleine Zelfstandige Transport Ondernemers.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari