Liberalisatie spoorwegvervoer helaas op lange baan

1009457.JPGdinsdag 11 oktober 2011 20:18

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is teleurgesteld over het besluit van de meerderheid van de Transportcommissie van het Europees Parlement om de verdere liberalisering van het spoorvervoer uit te stellen tot na 2012. Zijn voorstel om de markt nu al verder te openen werd vandaag tegengehouden. Van Dalen is teleurgesteld over het besluit: ,,Al in 2001 is er een principeakkoord bereikt om de spoorgoederenmarkt te openen. Maar verschillende landen willen hun oude staatsspoorbedrijf beschermen en de liberalisering niet doorvoeren. Dat is jammer, want het openstellen van de markt is goed voor het Europese spoorvervoer."

Volgens Van Dalen is Nederland het beste voorbeeld van het succesvol openen van de markt. Al in 2001 heeft Nederland ProRail van NS gescheiden en dat heeft tot mooie resultaten geleid, aldus de Europarlementariër: ,,De tarieven van het vervoer zijn gedaald, de dienstverlening is verbeterd en het percentage spoorgoederenvervoer als onderdeel van het totale goederenvervoer is niet verder gedaald. Dat is goed voor de klant en de consument maar ook voor de concurrentiepositie van de spoorsector. We willen graag meer vervoer via milieuvriendelijke vervoerswijzen zoals het spoor. Dan moet de concurrentiepositie van het spoor wel verbeteren en dat kan door het openstellen van de markt. Daarom ben ik ontevreden met het besluit verdere liberalisering uit te stellen tot 2012. Dat is slecht voor de spoorsector, voor de consument en voor het milieu!"

Overigens is de Europese Commissie inbreukprocedures begonnen tegen 22 van de 27 lidstaten bij het Europese Hof in Luxemburg om het principeakkoord uit 2001 af te dwingen. De vijf andere landen, waaronder Nederland, zijn het akkoord wel nagenomen of hebben geen spoorwegen. De uitspraak van het hof wordt in 2012 verwacht. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari