ChristenUnie: Pak piraterij harder aan!

Hearing on piracy 040woensdag 12 oktober 2011 11:42

"Europa moet meer werk maken van de bestrijding van piraterij", zo stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag. Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, zei dit op een hoorzitting over piraterij die hij met zijn Griekse collega George Koumoutsakos organiseerde in het Europees Parlement. Van Dalen: ,,Steeds meer schepen in de Indische Oceaan hebben te maken met aanvallen van piraten. Op dit moment worden tussen de vier- en zeshonderd zeevarenden van 30 schepen gegijzeld onder vreselijke omstandigheden. Het wordt tijd voor een effectievere en hardere aanpak zodat die gegijzelde mensen vrijkomen en piraterij wordt teruggedrongen.”

,,Piraterij in de Indische Oceaan is de laatste jaren enorm toegenomen. Er komen steeds meer meldingen van aanvallen door piraten”, aldus de Europarlementariër. ,,De scheepvaart is één van de grootste industrieën in de wereld. Per jaar varen ongeveer 10.000 Europese schepen met waardevolle goederen door die gevaarlijke gebieden. Dat zijn 200 schepen per week. Het is onacceptabel dat al die schepen een groot risico lopen gekaapt te worden.”

Gezamenlijke aanpak

Tijdens de bijeenkomst in het Europees Parlement spraken scheepseigenaren, politici, veiligheidsdiensten en maritieme organisaties over de mogelijkheden van een effectievere aanpak. Van Dalen wil dat de Atalanta-missie, waarbij Europese marineschepen koopvaardijschepen door gevaarlijke wateren begeleiden, wordt uitgebreid. Maar dat is niet voldoende. Het piraterijprobleem is zo wijdverbreid dat het voor de lidstaten van de Europese Unie niet te doen is om al hun koopvaardijschepen volledig te beschermen. ,,De Europese landen moeten gezamenlijk meer maatregelen nemen om piraterij te bestrijden. Zo moet het scheepseigenaren worden toegestaan gebruik te maken van gediplomeerde, gewapende beveiligers aan boord. Het is niet te accepteren dat in het ene Europese land gebruik van gediplomeerde, gewapende beveiligers wel is toegestaan en in een ander land niet.”

Vermoedelijk zijn honderden piraten op het water actief. Zij staan in dienst van krijgsheren die het losgeld opstrijken. Cijfers van Forbes (uit 2009) tonen aan dat per jaar meer dan 100 miljoen dollar aan losgeld is betaald. Van Dalen: ,,Geschat wordt de piraten tot op heden 300-500 miljoen Euro hebben binnengehaald. Er zijn aanwijzingen dat dit geld uiteindelijk ook op Europese bankrekeningen terecht komt. Dit geld moet door de Europese landen worden opgespoord en ingenomen, zodat piraterij niet langer aantrekkelijk is voor die Somalische krijgsheren.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari