Nieuwe GLB: meer bureaucratie, minder geld!

101404412-10-2011 14:28 12-10-2011 14:28

Vanochtend presenteerde de landbouwcommissaris Dacian Ciolos zijn plannen voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). ,,Als ik de nieuwe voorstellen hoor, denk ik vooral: wat een hoop extra regels", zo stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in een eerste reactie.

Het opmerkelijke is volgens Van Dalen dat in het wetsvoorstel zelf wordt gesproken over vereenvoudiging en terugdringen van de bureaucratie. ,,Dit terwijl boeren die in aanmerking willen komen voor aanvullende vergroeningsbetalingen aan een hoop extra eisen moeten gaan voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld ten minste 3 verschillende gewassen verbouwen. Ik zal er in dit Parlement voor strijden dat de regeldruk niet verder zal toenemen!"

Innovatie

Van Dalen is wel blij met de verdubbeling van het budget voor onderzoek en innovatie. ,,De Nederlandse boeren zijn koplopers op het gebied van innovatie. Met deze budgetten kunnen ze zich blijven ontwikkelen en hun positie op de wereldmarkt behouden."

Het resultaat van de voorstellen lijkt wel te zijn dat er netto flink minder geld richting Nederland gaat. "Het was wel te verwachten dat het iets minder zou worden, maar nu lijken de Nederlandse boeren onevenredig zwaar gekort te worden. Mogelijk een daling van 70 miljoen op een totaal van 830 miljoen, dat vind ik onacceptabel", aldus de Europarlementariër. 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari