Alledaagse praktijk Roemenie en Bulgarije voldoet nog niet aan Schengen-criteria

10112-10-2011 18:23 12-10-2011 18:23

,,Roemenië en Bulgarije lijken aan de Schengen-criteria te voldoen, maar deze criteria zijn te slap en onvoldoende.” Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen(ChristenUnie) in het debat hierover in de plenaire vergadering in Brussel. Hij begrijpt het toetredingsverzoek van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone. ,,Maar toch ben ik tegen. Er zijn te grote verschillen tussen de theorie en de alledaagse praktijk.”

Roemenië en Bulgarije lijken volgens Van Dalen aan de Schengen-criteria te voldoen. ,,Maar er wordt geen rekening gehouden met corruptie, mensenhandel en georganiseerde misdaad. Juist op die terreinen moeten beide landen nog veel huiswerk maken. De Europese Unie moet hen daarin bijstaan. Laten we dan over enkele jaren nog eens nadenken over toetreding van die landen tot Schengen.”

Problemen

,,Schengen staat bovendien onder druk”, aldus de Europarlementariër. ,,Griekenland en Italië kunnen de instroom van migranten en asielzoekers nauwelijks meer aan. We moeten eerst deze problemen oplossen, voor we over verdere uitbreiding van Schengen spreken.”

Dexia voldeed ook aan de stresstest voor banken maar de bank is deze week op het nippertje gered. Van Dalen: ,,Juist politici moeten de ogen openhouden voor verschillen tussen de theorie en de alledaagse praktijk! Dat verschil is in Roemenië en Bulgarije bij het vrije personenverkeer nog kolosaal.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari